Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Dogovoren izvoz domaćeg voća, povrća i mesa na poslovnom forumu Srbija- Bahrein

Srpski proizvodi uskoro na novom tržištu

AgrobiznisBiznisManifestacijeU fokusu

7.4.2021 08:24 Autor: Ljiljana Begović 0

Srpski proizvodi uskoro na novom tržištu Srpski proizvodi uskoro na novom tržištu
U Beogradu je održan poslovni forum Srbija-Bahrein, na kom je zaključeno da je tržište Kraljevine Bahreina otvoreno za proizvode iz Srbije, a prostor za... Srpski proizvodi uskoro na novom tržištu

U Beogradu je održan poslovni forum Srbija-Bahrein, na kom je zaključeno da je tržište Kraljevine Bahreina otvoreno za proizvode iz Srbije, a prostor za proširenje saradnje privrednici dve strane vide u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, sektoru logistike, IT i telekomunikacijama.

Forum je organizovan u okviru dvodnevne posete delegacije Bahreina Srbiji, na kojem je 20 srpskih kompanija predstavilo svoje poslovanje i potencijale za saradnju sa tom zemljom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da su forumu prisustvali predstavnici najjačih investicionih fondova iz Bahreina, kao i domaćih kompanija, a da je cilj foruma bio da se započnu novi poslovi.

„Saradnja sa Bahreinom moguća je u oblasti odbrambene industrije, hotelijerstva i agrobiznisa, IT sektora i sektora logistike. Sektor logistike je jako važan, zbog udaljenosti Srbije i Bahreina, i ako želimo da izvozimo tamo, moramo biti logistički dobro povezani. Našim proizvodima iz Srbije potrebno je 10-12 dana da stignu do luka, a Bahrein je sve svoje luke stavio Srbiji na raspolaganje“, rekao je Nedimović .

Foto: Tanjug

Ministar je rekao da su privrednici iz Bahreina zainteresovani za jagodičasto i bobičasto voće, goveđe i jagnjeće meso, ali i za sve povrtarske kulture. Ministar podseća da Bahrein svega 25 odsto svojih potreba za hranom zadovoljava na svojoj teritoriji, a da sve ostalo mora da uvozi.

Ako sve bude bilo po planu, Nedimović kaže da je izvoz naših proizvoda u Bahrein moguć već idućeg meseca.

Foto: Tanjug

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ističe da se za srpske privrednike otvara potpuno novo tržište. On je dodao da Bahrein želi da napravi snažne logističke centre širom sveta i da to predstavlja značajan prostor za saradnju sa privrednicima iz Srbije, prenosi Tanjug.

Istakao je da iz Bahreina Srbija najviše uvozi rude aluminijuma, a izvozimo gume za vozila i delom jabuke i pića.

Ukupna robna razmena Srbije i Bahreina u 2020. godini iznosila je 40,7 miliona dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...