Jagode prednjače, a tu su i spanać, kelj i zelje

U kom voću i povrću ima najmanje, a u kom najviše pesticida?

AgrobiznisBiznisLifestyleZdravlje

21.3.2021 15:44 Autor: Marija Jovanović 2

U kom voću i povrću ima najmanje, a u kom najviše pesticida? U kom voću i povrću ima najmanje, a u kom najviše pesticida?
Na listi voća i povrća koje sadrže najviše pesticida i dalje prednjače jagode. Slede potom spanać, zatim kelj i zelje, a za njima nektarine,... U kom voću i povrću ima najmanje, a u kom najviše pesticida?

Na listi voća i povrća koje sadrže najviše pesticida i dalje prednjače jagode. Slede potom spanać, zatim kelj i zelje, a za njima nektarine, jabuke i grožđe, navodi se u izveštaju Radne grupe za zaštitu životne sredine (EWG) za 2021. godinu.  

Istraživanje EWG, koje se radi svake godine od 2004, koristi podatke Ministarstva poljoprivrede SAD za rangiranje 46 namirnica koje su najviše i najmanje zagađene ostacima pesticida. Na toj listi trešnje su zauzele sedmo mesto, a slede ih breskve, kruške, paprika, celer i paradajz.

Foto: Pixabay.com

Pesticidi su naročito štetni kada je reč o bebama i deci, a kako upozoravaju stručnjaci, oni mogu da nanesu ogromnu štetu razvoju mozga. Studija iz 2020. godine pokazala je povećanje gubitka inteligencije, kao i intelektualne smetnje kod dece koja su bila izložena organofosfatima, koji su uobičajeni kod pesticida.

Kukuruz šećerac i avokado najmanje zagađeni

Izveštaj ove radne grupe, potrošačima nudi i listu namirnica koje sadrže najmanje pesticida, što ih čini sigurnim izborom pri kupovini. Kako pokazuje izveštaj, gotovo 70 odsto uzoraka voća i povrća nije imalo ostatke pesticida.

Među prvima na listi povrća nalazi se kukuruz šećerac, luk, smrznuti grašak, patlidžan, brokoli, kupus, karfiol i pečurke. Kada je reč o voću, u najčistije ubrajaju se ananas, papaja, kivi, dinje i avokado. Kukuruz šećerac i avokado najmanje su zagađeni, sa manje od dva odsto uzoraka koji su imali uočljive ostatke pesticida, navodi se u izveštaju, prenosi CNN.

Foto: Pixabay.com

„Po svojoj prirodi pesticidi su toksični i neophodno je da učinite sve što možete kako biste smanjili izloženost i zaštitili zdravlje svoje porodice”, rekla je Džejn Hulihen (Jane Houlihan) direktorka nauke i zdravlja organizacije “Zdrave bebe, svetla budućnost”.

Namirnice koje sadrže kancerogene pesticide

Novina na ovogodišnjoj listi najzagađenijih namirnica, jesu zelje i kelj. Testiranjem je utvrđeno da ove vrste povrća često sadrže pesticide DCPA, koje Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) klasifikuje kao jedan od kancerogenih faktora za ljude, dok ga je EU zabranila 2009. godine.  

Druga novina jesu ljute papričice, koje su se našle na desetom mestu i koje nisu testirane od 2012. godine. Na prošlogodišnjim usevima paprika pronađeno je 115 različitih pesticida, što je više nego na bilo kom drugom testiranom usevu.

Foto: Pixabay.com

Paprika, koja se zajedno sa pomorandžama, jabukama, grožđem i trešnjama nalazi na listi najzagađenijih namirnica, često je kontaminirana pesticidom klorpirifosom, čija je zabrana u SAD bila predviđena 2016. godine kada je utvrđeno da šteti deci i radnicima na farmama.

“Klorpirifos treba zabraniti u SAD, kao što je to slučaj u Evropi. Neurotoksičan je i šteti razvoju dečjeg mozga”, rekla je Hulihen.

Neki pesticidi kroz koru prodiru duboko u plod voća

Među najzagađenijim namirnicima nalazi se i omiljeno voće većine mališana, poput klementina i mandarina, koje su na listi zauzele 20. mesto, dok se pomorandže nalaze na 24. mestu.

EWG je sada sprovela i nezavisno testiranje na citrusima koje je pokazalo da su dva fungicida – imazalil i tiabendazol u njima bili široko rasprostranjeni.

Foto: Pixabay.com

„Postoje dokazi da oni imaju potencijal da poremete hormonski sistem, a za jednog od njih postoji sumnja da izaziva rak“, rekla je Hulihen.

Na skoro 90 odsto uzoraka grejpfruta, pomorandži, mandarina i limuna testiranih ove godine od strane nezavisne laboratorije pronađen je fungicid imazalil. Isti slučaj je i na više od 95 odsto testiranih mandarina.

Naročito zabrinjava što su svi testovi rađeni nakon što je što je voće oljušteno, pa je gotovo neverovatno što fungicidi dopiru kroz koru, u unutrašnjost voća, do tog nivoa.  

  • Violet

    22.3.2021 #1 Author

    Užas.

    Odgovori

  • Milja

    22.3.2021 #2 Author

    Pa kad bi razmišljali o tome kakvo voće i povrće jedemo ,koliko koliko je prskano ne bi ništa jeli

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...