Za nekoliko dana počinje berba

Voćari nezadovoljni, najavljuje se upola manja cena otkupa šljiva od prošlogodišnje

AgrobiznisBiznis

2.8.2022 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Voćari nezadovoljni, najavljuje se upola manja cena otkupa šljiva od prošlogodišnje Voćari nezadovoljni, najavljuje se upola manja cena otkupa šljiva od prošlogodišnje
Na teritoriji Topličkog okruga privodi se kraju berba ranih sorti šljiva čačanske lepotice, čačanske rane i ruske džanarike, a već za desetak dana počinje... Voćari nezadovoljni, najavljuje se upola manja cena otkupa šljiva od prošlogodišnje

Na teritoriji Topličkog okruga privodi se kraju berba ranih sorti šljiva čačanske lepotice, čačanske rane i ruske džanarike, a već za desetak dana počinje berba sorte stenlej.

I dok su se rane sorte otkupljivale od 10 do 15 dinara po kilogramu, otkupna cena za stenlej se još uvek ne zna, ali otkupljivači i nakupci već najavljuju da će biti mnogo manja od prošlogodišnje koja je bila 40 dinara.

Kao i gotovo svake godine, voće u Toplici je odličnog kvaliteta, možda i najboljeg u Srbiji, ali je van svake logike cena koja je za poljoprivrednike manja od očekivane, pišu Južne vesti.

Nakupci i otkupljivači se pozivaju na tržište, ali niko ne pojašnjava na koji način i na osnovu kog tržišta se tačno dolazi do otkupne cene. Na pitanje kako se formira cena otkupa voća nisu odgovorili ni u Ministarstvu poljoprivrede, koji su od novinara Južnih vesti tražili da im se pismeno obrate, a nakon toga se nisu javljali niti odgovorili kako se tačno dolazi do cene za kilogram konkretno višnje ili šljive, zasada kojih najviše ima u Toplici gde od voćarstva živi gotovo 70 odsto stanovništva.

“Prvo su nam oteli višnju, a sada se najavljuje i da će nam uzeti šljivu po bagatelnoj ceni. Ako mi neko dokaže da će se šljive i po upola manjoj ceni od prošlogodišnje prodavati u prodavnicama, ja svoj hektar šljivaka poklanjam da bere ko koliko hoće besplatno. Isto važi i za bilo koji proizvod koji je u prodavnici upola jeftiniji od prošlogodišnje cene. Već smo dosadili pričom da nas svake godine na isti način pljačkaju, a da mi seljaci ništa ne preduzimamo. Bojim se da ne bude kasno kada shvatimo da su nam sve uništili”, kaže poljoprivrednik iz okoline Prokuplja.

Foto:Pixabay.com

Dodaje da je čak i prošlogodišnja cena od 40 dinara za kilogram obesmišljena i neisplativa ove godine, jer su u međuvremenu duplo uvećani troškovi obrade zemljišta, hemikalija i goriva.

“U ovoj zemlji neko definitivno želi da uništi poljoprivrednike, one prave koji pošteno rade i zarađuju. Mnogi višnjari su zbog niske cene ostali neubrani ovog leta, to je sramota jer je neko radio na njima i po suncu i kiši. Od našeg znoja zaradu imaju otkupljivači koji su se “snašli” boga pitaj kako, postali elita i pokupovali stanove i nova kola. Nama pričaju da je teško i da ne znaju šta će sa našim proizvodima, i dok mi propadamo, oni svake godine podižu po jednu novu hladnjaču i uvećavaju kapacitete”, dodaju voćari.

Rod šljive manji za 20 do 30 odsto od prošlogodišnjeg

Poljoprivredni stručnjaci procenjuju da će ovogodišnji rod šljiva u Toplici biti manji za 20 do 30 procenata od prošlogodišnjeg. Na to je uticao niz okolnosti, između ostalog i zbog velikog poskupljenja troškova proizvodnje, od đubriva, goriva do hemijskih preparata za zaštitu, a što je imalo za posledicu da voćari nedovoljno primenjuju agrotehničke mere.

Ističu da su i elementarne nepogode poput grada, ali i topli dani u proleće kada je šljiva bila u fazi formiranja ploda, uticali na ovogodišnji, po proceni nešto manji rod.

Inače, na teritoriji Prokuplja se gotovo 70 odsto stanovništva bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture poput oblačinske višnje i šljive.

 • Ceca

  3.8.2022 #1 Author

  I treba da budu nezadovoljni

  Odgovori

 • TATJANA

  4.8.2022 #2 Author

  Em los rod, em mala cena.. Moraju biti nezadovoljni

  Odgovori

  • NINICA

   15.1.2023 #3 Author

   Složila bih se da imaju puno pravo za nezadovoljstvom.

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...