Biznis.rs
PUSTO CRNOGORSKO PRIMORJE U Budvi cene nikad niže, u Herceg Novom i Baru prazni kafići i plaže PUSTO CRNOGORSKO PRIMORJE U Budvi cene nikad niže, u Herceg Novom i Baru prazni kafići i plaže

PUSTO CRNOGORSKO PRIMORJE U Budvi cene nikad niže, u Herceg Novom i Baru prazni kafići i plaže

EkoRegionTurizamVesti 5.7.20. 09:56 Aleksandra Vasić 1

Pandemija korona virusa pogodila je privredu ali je turizam jedna od grana koja je najteže pogođena. Ipak, mnoge zemlje su rešile da otvore svoje... PUSTO CRNOGORSKO PRIMORJE U Budvi cene nikad niže, u Herceg Novom i Baru prazni kafići i plaže

Pandemija korona virusa pogodila je privredu ali je turizam jedna od grana koja je najteže pogođena. Ipak, mnoge zemlje su rešile da otvore svoje granice i sačuvaju koliko toliko ovu letnju sezonu. Crna Gora, u kojoj je turizam veoma važan, nije otvorila granice za mnoge zemlje, među njima je i Srbija, iako je našim građanima Crnogorsko primorje jedna od omiljenih destinacija.

U Budvi jedva da ima turista, a cene su najniže u poslednjih 15 godina, u Herceg Novom je 93 odsto gostiju manje nego pročle sezone, a u starom Baru i u Sutomoru stolice u kafićima i plaže su prazne.

Foto: Pixabay.com

Ishod sezone niko ne može da prognozira, jer se iz dana u dan usled razbuktale pandemije, pogotovo u državama regiona, menjaju odluke vlasti i preduzimaju mere za suzbijanje širenja virusa, ukazuju Vijesti.

Budva se bori za svakog gosta nezapamćeno niskim cenama

Uprkos tome što odmor u Budvi nije bio jeftiniji u proteklih deceniju i po, gostiju je desetak puta manje nego lani, na plažama praktično nema gužvi ni vikendom, ima dovoljno parking mesta, pa svi koji odmaraju kažu da je to pravi doživljaj, pišu podgoričke Vijesti.

List navodi da bi ovogodišnja parola budvanskih hotelijera mogla da glasi: Borba za svakoga gosta, praćena nezapamćeno niskim cenama, kako bi se spasilo šta se spasiti može.

U Herceg Novom 93 odsto manje gostiju nego prošle godine

Foto:Pixabay

U Herceg Novom boravi oko 1 530 turista, što je 93 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Turističke organizacije tog grada.

Od ukupnog broja turista stranaca je 975, a domaćih gostiju 551. U domaćinstvima boravi 591 turista, a u hotelima njih 935, prenosi RTCG. U auto-kampovima i hostelima nema prijavljenih turista.

U Starom Baru ni 10 posto lanjskog prometa

U Starom Baru od 60 ugostiteljskih objekata otvoreno je samo 10, ali i u otvorenim kafanama i restoranima stolice su prazne, piše podgorička Pobjeda.

Ugostitelji tvrde da za sada posluju u minusu i da se „neće izvući“ ove godine. Ističu da nema ni 10 odsto prošlogodišnjeg prometa i ukazuju da je bez gostiju iz Srbije, za čije građane Crna Gora još nije otvorila granice, slab promet.

Jedan od vlasnika restorana rekao da je ovo najgora godina ikada i naveo da je u prvoj smeni zaradio samo jedan evro.

I u starobarskim suvenirnicama i prodavnicama je slična situacija, s tim što još nisu otvorene sve radnje koje posluju sezonski. „Nema turista, nema nikoga, tu su samo meštani, svrate i kupe po nešto“, kažu zaposleni u tim radnjama.

Situacija ni u Sutomoru nije drugačija. Na plažama su domaći gosti, ali su kafane prazne.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *