EVROPLJANI SVE VIŠE KUPUJU ELEKTRIČNE AUTOMOBILE Tri puta veća potražnja nego prošle godine

AutomobiliEULifestyleVesti

5.11.2020 14:35 Autor: Marko Miladinović 0

EVROPLJANI SVE VIŠE KUPUJU ELEKTRIČNE AUTOMOBILE Tri puta veća potražnja nego prošle godine EVROPLJANI SVE VIŠE KUPUJU ELEKTRIČNE AUTOMOBILE Tri puta veća potražnja nego prošle godine
U trećem tromesečju ove godine, građani Evropske unije kupili su tri puta više električnih vozila nego u istom periodu lane, pokazuje statistika Evropskog udruženja... EVROPLJANI SVE VIŠE KUPUJU ELEKTRIČNE AUTOMOBILE Tri puta veća potražnja nego prošle godine

U trećem tromesečju ove godine, građani Evropske unije kupili su tri puta više električnih vozila nego u istom periodu lane, pokazuje statistika Evropskog udruženja automobilskih proizvođača.

Ovakvom rezultatu doprinele su mere subvencionisanja nabavke novih vozila za vreme pandemije, koje su sprovele gotovo sve članice EU i koje su favorizovale kupovinu ekoloških automobila.

Prema najnovijim podacima, maltene svaki deseti novokupljeni automobil u EU je na električni pogon (9,9 odsto), odnosno 273.809 primeraka. To je rast od 211 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Što se tiče ostalih modela koji ne koriste isključivo tradicionalne tipove goriva, kao što su nafta i benzin, značajno je porasla i prodaja takozvanih hibridnih vozila, čak za 368 odsto u poređenju sa prošlom godinom.

Ukupan broj novih hibrida je dosta manji od broja novih čisto električnih vozila, i iznosi 138.348. To govori u prilog činjenici da kupci žele da nabave što ekološkije modele.

Po celokupnoj strukturi prodaje, i dalje dominiraju vozila koja pokreću dizel i benzinski motori, sa učešćem od 75,3 procenta.

Ipak, u pitanju je značajan pad u odnosu na period od pre dvanaest meseci, kada su ovakva vozila činila 88,6 odsto od ukupnog broja novokupljenih modela.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...