DA LI TREBA DEZINFIKOVATI I NAMIRNICE? Šta savetuju stručnjaci za vreme epidemije
1.4.2020 20:14 Autor: Ljiljana Begović
Već svi znamo da se korona virus može preneti kapljičnim putem , kijanjem i kašljanjem, dodirivanjem predmeta koje je koristila zaražena osoba. Naučnici tvrde da se virus može zadržati na određenim površinama od nekoliko sati do nekoliko dana. Ali postavlja se pitanje da li treba dezinfikovati i namirnice koje kupujemo u prodavnicama, kao i ambalažu?
„Za sada nema dokaza da se virus korona prenosi putem prehrambenih namirnica. Najveći rizik kada je reč o korona virusu i namirnicama predstavlja blizina drugih ljudi dok se nalazite u prodavnici“, smatra Donald Šafner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica sa američkog Univerziteta Ratgers. Zato je važno održavati distancu i poštovati oznake koje ukazuju gde bi trebalo da stojite.
Kako navodi Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije, pakovanja hrane su pod veoma malim rizikom kad je u pitanju prenošenje korona virusa.“Prilično je neverovatno da korona virus može da se širi putem stvari kao što su pakovanja hrane“, navode stručnjaci.
U prodavnicama rukom možete dotaći mnogo površina, od ručki na ulazu do kolica i novca kojim plaćate na kasi, pa je veoma važno da ne dodirujete lice rukama. Po povratku iz prodavnice obavezno temeljno operite ruke, čak iako ste nosili rukavice.
Za dozu dodatne zaštite operite ruke i nakon što raspremite namirnice koje ste kupili i obavezno pre jela iako ste proveli dan u kući. Takođe, voće i povrće pre pripreme i konzumiranja dobro operite. Kod lisnatog povrća skinite prve liske i dobro operite ostatak.
„Savet je da namirnice ne perete sapunom, već samo da dobro i temeljno isperete vodom, jer sapun koji se zadrži na namirnicama može da prouzrokuje mučninu, povraćanje i dijareju“, kaže stručnjak za ishranu Donald Šafner.