žiri proglasio dobitnika značajnog književnog priznanja

Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade za roman „Unutrašnje more“

KulturaLifestyle

23.1.2023 12:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade za roman „Unutrašnje more“ Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade za roman „Unutrašnje more“
Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade je Danica Vukićević za roman „Unutrašnje more“, preneo je N1. Odluku je doneo je žiri u sastavu Teofil Pančić, (predsednik),... Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade za roman „Unutrašnje more“

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade je Danica Vukićević za roman „Unutrašnje more“, preneo je N1.

Odluku je doneo je žiri u sastavu Teofil Pančić, (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

U najužem izboru bilo je šest knjiga, tri ženska i tri muška rukopisa, afirmisanih pisaca i autora prvog romana. Osim knjige Danice Vukićević, i romani Milana Tripkovića, Gorana Petrovića, Mirjane Drljević, Uglješe Šajtinca i Marijane Čanak bili su u najužem izboru za roman godine.

NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a prošlogodišnja dobitnica bila je Milena Marković sa romanom poemom „Deca“. To delo postavljeno je prošle godine i u Narodnom pozorištu kao istoimena kamerna opera, prenosi N1.

Književni kritičari za ovogodišnju selekciju najužeg izbora govorili su da je izrazito raznovrsna i nepredvidiva, a pohvaljeno je i to što su u užem i najužem izboru „istaknuta u prvi plan nova imena i uslovno rečeno inovativne poetike“.

 • Dea

  29.1.2023 #1 Author

  Treba svakako staviti na listu knjiga za citanje

  Odgovori

 • Vale

  9.4.2023 #2 Author

  Treba je procitati

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...