ELEKTRONIKA U SRBIJI SKUPLJA NEGO U EVROPI Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv pojedinih distributera

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

3.9.2020 12:52 Autor: Marija Jovanović 0

ELEKTRONIKA U SRBIJI SKUPLJA NEGO U EVROPI Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv pojedinih distributera ELEKTRONIKA U SRBIJI SKUPLJA NEGO U EVROPI Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv pojedinih distributera
Komisija za zaštitu konkurencije je na osnovu podataka Eurostat za 2019. godinu, konstatovala da su cene potrošačke elektronike u Srbiji bile za 13 odsto veće u... ELEKTRONIKA U SRBIJI SKUPLJA NEGO U EVROPI Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv pojedinih distributera

Komisija za zaštitu konkurencije je na osnovu podataka Eurostat za 2019. godinu, konstatovala da su cene potrošačke elektronike u Srbiji bile za 13 odsto veće u odnosu na prosečne cene u EU. 

Tako su, na primer, u Srbiji cene za pojedine kategorije proizvoda bile veće za 33 do 39 odsto u odnosu na cene u Mađarskoj, gde je porez na dodatu vrednost 27 odsto, dok je u našoj zemlji taj porez 20 odsto. 
 
Pri tome su cene potrošačke elektronike u Mađarskoj bile za 2,5 odsto niže u odnosu na prosek EU. 
 
Komisija je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti i obavila nenajavljene uviđaje u privrednim društvima Roaming Electronics, Tehnomanija i Comtrade Distribution.

Foto: Shutterstock

To je, kako se navodi, urađeno radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na trzištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Srbiji. 
 
Komisija je analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo i uvidom u javne podatke o cenama je utvrđeno, da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim ili gotovo identičnim cenama. 

Foto:Pexels.com


Komisija osnovano pretpostavlja da postoje usaglašene obaveze, odnosno dogovori, kojima se određuju cene i uslovi trgovine u daljoj prodaji, što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona. 
 
Komisija poziva sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku da ih dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...