Prodaja sira mozzarella zabeležila skok od 21 odsto

Francuzi ne mogu da zamisle obrok bez sira

LifestyleZanimljivosti

17.3.2021 17:14 Autor: Ljiljana Begović 1

Francuzi ne mogu da zamisle obrok bez sira Francuzi ne mogu da zamisle obrok bez sira
I pored zaključavanja i krize sa korona virusom Francuzi su nastavili da u ogromnim količinama konzumiraju jedan od omiljenih proizvoda. Istraživači kažu da se... Francuzi ne mogu da zamisle obrok bez sira

I pored zaključavanja i krize sa korona virusom Francuzi su nastavili da u ogromnim količinama konzumiraju jedan od omiljenih proizvoda.

Istraživači kažu da se potrošnja sira naglo povećala za vreme lockdowna, jer je stanovništvo imalo potrebu za hranom koja pruža utehu. U zemlji koja se može pohvaliti sa 246 vrsta sira, kako je primetio bivši predsednik Šarl de Gol (Charles de Gaulle), najviše je profitirala italijanska mozzarella, sa rastom prodaje od 21,2 odsto u 2020. godini.

Foto: Pixabay.com

Takođe, Francuzi su imali pojačanu potrebu za konzumiranjem i sira „raclette“ (skok od 12,2 odsto) – to je topljeni sir koji se uglavnom jede kao specijalitet za vreme hladnih dana, sa kobasicama i kuvanim krompirom.  

Prema podacima francuske agencije AgriMer, prodaja sireva proizvedenih od kravljeg mleka porasla je za 9,4 odsto, organskog kozjeg sira skočila je za 32,2 procenta, a organskog ovčijeg sira za 5,5 odsto.

Povećanje potrošnje u kućnim uslovima nadoknađeno je smanjenjem kupovine u restoranima koji su bili prisiljeni da se zatvore tokom tromesečnog zaključavanja koje je počelo u martu i drugog zaključavanja koje je počelo u oktobru 2020. godine.

Prema pisanju magazina Les Marches, Fancuzi su oborili sve rekorde konzumacije sireva u 2020. godini. Sir se u ovoj zemlji koristi na razne načine, kao dodatak jelima, kao sastojak, sinonim je za stvaranje osećaja prijatnosti, naročito kada je otopljen.

Francuske potrošačke organizacije takođe su zabeležile porast prodaje kućnih aparata za „raclette“ – odnosno za pravljenje topljenog sira. Portparol prodavnice aparata „Boulanger“ rekao je za Le Figaro da je prodaja tih aparata skočila za više od 200 odsto prošlog novembra.

Foto: Pixabay.com

Prema podacima iz 2017. godine, Francuzi u proseku konzumiraju 26,4 kg sira godišnje, ali se i dalje nalaze iza Danaca, Islanđana i Finaca. Najpopularniji sir u Francuskoj je camembert, a odmah iza njega comte. U jednoj od anketa koju su sproveli francuski mediji, najčešći odgovor na pitanje kako vidite obrok bez sira, bio je „nezamislivo“.

  • Anna

    19.3.2021 #1 Author

    Sir je zaista svestrana namirnica. Osim što je bogata kalcijumom pruža širok spektar konzumacije. Od predjela i grickalica do dekadentnih dezerta. U potpunosti razumem Francuze, sir je savršena hrana za utehu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...