Na platformi GoFundMe opada broj uspešno realizovanih kampanja

Grupno finansiranje za lečenje i medicinsku negu vezanu za Covid-19 pre će obezbediti imućniji pojedinci

LifestyleZdravlje

24.6.2021 09:15 Autor: Marko Miladinović 0

Grupno finansiranje za lečenje i medicinsku negu vezanu za Covid-19 pre će obezbediti imućniji pojedinci Grupno finansiranje za lečenje i medicinsku negu vezanu za Covid-19 pre će obezbediti imućniji pojedinci
Od januara pa do avgusta 2020. godine značajno je pao procenat uspešno završenih kampanja za grupno investiranje (crowdfunding) na jednoj od najvećih platformi za... Grupno finansiranje za lečenje i medicinsku negu vezanu za Covid-19 pre će obezbediti imućniji pojedinci

Od januara pa do avgusta 2020. godine značajno je pao procenat uspešno završenih kampanja za grupno investiranje (crowdfunding) na jednoj od najvećih platformi za te namene na svetu, američkoj GoFundMe. Čitava vest ne bi bila zabrinjavajuća da u pomenutom periodu nije organizovano čak 175.000 kampanja koje su bile u nekoj vezi sa virusom Covid-19, od čega čak 43 odsto njih uopšte nije prikupilo novac.

GoFundMe se, za razliku od globalno popularnih platformi Kickstarter i Indiegogo, ne bavi grupnim finansiranjem u svrhu ostvarivanja preduzetničkih ideja, već za prikupljanje donacija radi organizovanja društveno korisnih događaja ili pomoći pojedincima za plaćanje školarina, studentskih putovanja, lečenja, itd.

GoFundMe postoji još od 2010. godine i do danas je preko njega oko 120 miliona donatora prikupilo više do 10 milijardi dolara u različite svrhe.

Udeo od 43 procenta u potpunosti neispunjenih kampanja naspram samo 3,5 odsto iz pretpandemijskog perioda predstavlja značajno umanjenje, ali jedan statistički pokazatelj se u međuvremenu nije bitnije promenio – naime, više uspeha su imale one kampanje koje su zacrtale veći finansijski cilj i koje su pokretali pojedinci sa većim nivoom obrazovanja i višim primanjima.

Primera radi, u prvih osam meseci 2020. godine, korona virusom su se približno podjednako zaražavale osobe svih platnih statusa u Sjedinjenim Američkim Državama, ali zato su uspešne online kampanje za grupno finansiranje lečenja i zbrinjavanja pacijenata ili istraživanje efekata Covid-19 virusa u najvećem broju uspele onima koje su pokretali pojedinci u kategoriji najvišeg platnog razreda, odnosno srednjeg godišnjeg dohotka između 72.000 i 130.000 dolara, pokazuju statistički podaci sa GoFundMe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...