Koje su to najskuplje namirnice u Srbiji?
11.7.2021 12:01 Autor: Miljan Paunović
Kada pogledamo podatke o tome koliko košta jedna prosečna potrošačka korpa, a koliki je iznos prosečne plate u Srbiji, vrlo teško možemo u tu korpu staviti i neki delikatesni „luksuzni“ proizvodi od čije nam se cene zavrti u glavi.
Naime, prema podacima Ministarstva trgovine iz aprila ove godine prosečna potrošačka korpa u Republici Srbiji iznosila je 75.824,59, a minimalna 38.999,52. Istovremeno, prosečna plata u Srbiji za taj mesec iznosila je 64.948 dinara.
U prosečnu potrošačku korpu ulaze i osnovne namirnice, bez kojih ne možemo da živimo (i preživimo), ali šta se dešava sa onim proizvodima koje bismo želeli da kupimo, pre svega da osetimo njihov ukus, a koštaju prilično mnogo?
Cene su takve da je potrebno izdvojiti dobar deo zarade (a ostati gladan), za kilogram tog nekog proizvoda koji je većina nas samo videla u rafu prodavncie ili na slici, poput magarećeg sira, kavijara, kvalitetne pršute, tartufa, jastoga…
U čemu je tajna ovih delikatesa, te za njih treba poveća količina novca?
Magareći sir
Zanimljivo je da se najskuplji magareći sir proizvodi u Srbiji, i to u prirodnom rezervatu Zasavica. Naime, kilogram ovog sira dostiže cenu i do 1.000 evra. Pisalo se da je u Las Vegasu za ovaj slani delikates trebalo izdvojiti čak 3.000 evra.
Ovaj najskuplji sir na svetu proizvodi se u pakovanjima od 50 grama, prijatnog je ukusa, a ono što ga čini izuzetnim (pored cene) svakako je i njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje. Magareće mleko ima nizak procenat mlečne masti i ima 60 puta više vitamina C nego obično kravlje mleko.
S obzirom na cenu, koja premašuje prosečnu srpsku platu, retko ko je na ovim prostorima imao priliku da ga proba, ali zato su ga gustirali britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila.
Kavijar
Oni koji su probali kavijar kažu da „nije ništa posebno“, ali to ne bi rekli oni drugi koji ga uglavnom gustiraju uz šampanjac.
Postoje četiri vrste kavijara a to su Sevruga, Sterlet, Ossetra i Beluga – koji je ujedno i najskuplji i najređi. On dolazi od beluga jesetri koje plivaju u Kaspijskom moru. Prema tome, kilogram ove namirnice može iznositi neverovatnih 25.000 dolara, dok jedna malena kutijica košta oko 700 dolara.
U Srbiji za 50 grama najjeftinijeg kavijara treba 500 dinara, što i nije toliko puno ukoliko primate zvaničnu prosečnu platu.
Pršuta
U poređenju sa prethodnim proizvodima, pršuta je „jeftina“, ali veoma skupa u potrošačkoj kopri. Kilogram pršute dostiže cenu i do 5.000 dinara, Osim što se ubraja u delikates, pršuta spada u zdrave namirnice, naročito među suhomesnatim proizvodima, jer ima manje masnoće nego neki drugi proizvodi ove vrste.
Tartufi
Beli tartuf je samo za one koji baš dobro zarađuju. Njegova prosečna vrednost po kilogramu iznosi 1.700 evra. Pojedini primerci dostižu impozantnu cenu od oko 5.000 evra po kilogramu, skoro pa 10 prosečnih srpskih plata (kada ih konvertujemo u evre).
Jastog
Kilogram jastoga košta 5.000 dinara i može se nabaviti najčešće zamrznut u dobro snabdevenim radnjama. Veoma je bogat selenom, a oni koji bi radije da uživaju u jastogu u nekom od restorana, moraju za kilogram da izdvoje i do 10.500 dinara.
Tajna ovih proizvoda je očigledno u tome što su izuzetno zdravi, te zbog toga i imaju jaču cenu. A da li će jednog dana ući u osnovnu potrošačku korpu, najverovatnije ne, jer je cena ovih proizvoda velika čak i za građane koji žive u državama sa znatno boljim standardom nego što je to kod nas.