


“Pokvareni” ovčji sir casu martzu, jedan od zaštitinih simbola Sardinije, zapravo je zabranjen za masovnu proizvodnju još od 1960. godine. U sardinijskim domaćinstvima smatra se posebnom poslasticom, a novinari CNN nedavno su ga ponovo “otkrili” svetu.
Njegova prozvodnja je zabranjena jer se u postizanju posebnog ukusa dopušta da posebna vrsta muve Piophila casei polaže svoje larve u sir, a ona je poznata, između ostalog, i po tome, što se hrani leševima životinja. Jedna ženka može da izlegne i do 500 jajašaca, koje se kasnije pretvore u larve koje progrizaju svoj put kroz sir.
Zbog toga je u Ginisovoj knjizi rekorda sir kazu martzu, kako se naziva na sardinijskom dijalektu, 2009. godine proglašen najopasnijim na svetu. Odluka o zabrani stara nešto više od 50 godina donesena je nakon što je utvrđeno da pomenute larve mogu i nakon što dođu u stomak da prežive i izazovu oštećenja i infekcije u digestivnom traktu.
Pa ipak, uprkos zabrani proizvodnje i prodaje, sir se i danas može naći u domaćinstvima na čuvenom ostrvu po ceni od 20 evra za kilogram. S druge strane, ovaj sir se na Sardiniji jede vekovima i do sada nije dokumentovano da šteti zdravlju, kažu meštani.