zahtevi tržišta su brzi, a nauka je spora

Potražnja za boljim i sigurnijim baterijama raste

AutomobiliLifestyle

13.11.2021 15:09 Autor: Redakcija Biznis.rs

Potražnja za boljim i sigurnijim baterijama raste Potražnja za boljim i sigurnijim baterijama raste
Sa sve većim i bržim umnožavanjem elektronike, dronova i električnih automobila, i trke za zaustavljanjem ubrzanja klimatskih promena, potražnja za boljim, jeftinijim, lakšim, manjim,... Potražnja za boljim i sigurnijim baterijama raste

Sa sve većim i bržim umnožavanjem elektronike, dronova i električnih automobila, i trke za zaustavljanjem ubrzanja klimatskih promena, potražnja za boljim, jeftinijim, lakšim, manjim, sigurnijim baterijama raste.

Da bi ispunili te zahteve, istraživači, startapovi, proizvođači automobila, vlade i mnogi drugi računaju na nekoliko otkrića koja bi trebalo da daju rezultate, piše UPI.

„Ako želimo da dekarbonizujemo ekonomiju (osloboditi je od ugljenika, prim. aut.), trebaće nam mnogo bolja baterija“, rekao je za UPI Venkat Srinivasan, direktor Argonskog kolaborativnog centra za nauku o skladištenju energije u Nacionalnoj laboratoriji Argonne.

Pre dvadeset godina, uglavnom entuzijasti električnih automobila, tražili su bolju bateriju. Danas, globalni kapital pokreće tu nameru , uključujući ogromne napore usmerene ka automobilima, koji je zainteresovan za sve veću potražnju za tehnologijama koje su neutralne po pitanju ugljenika.

Foto: Pixabay.com

Milijarde dolara se ulivaju u zelenu ekonomiju, a pokretanje biznisa za razvoj kvalitetnih baterija se brzo širi. Mnogi od njih koji rade na ovom projektu – savršene baterije – neizbežno će polagati svoje nade u obećavajući novi katodni materijal ili hemiju elektrolita, ali će verovatno biti potrebno više vremena da se oni plasiraju na tržište nego što bi to bilo realno u praksi.

Svake nedelje naučni časopisi objavljuju pregršt radova koji obećavaju novu i poboljšanu bateriju.

Glavni izazov je to što je za prelazak od laboratorijskog otkrića do potpuno validiranog, komercijalizovanog proizvoda potrebno ispuniti 15 do 20 različitih metrika“, rekao je za UPI Metju Mekdauel (Matthew McDowell), naučnik o materijalima i vanredni profesor mašinstva na Georgia Techu.

„Obično, kada govorimo o laboratorijskim otkrićima, govorimo o istraživačima koji rade na samo jednoj ili dve metrike“, rekao je Mekdauel.

Da bi dostignuća u tehnologiji baterija izašla na tržište, ona moraju da zadovolje njegove potrebe, pritom, tržišta se brzo kreću, potrošači menjaju mišljenje i trendovi se menjaju, ali nauka se sporo razvija, piše UPI.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...