Udobna gradska vožnja dobija novi smisao

Rolls Royce razvija leteći taksi

Hi-techLifestyle

10.3.2021 18:07 Autor: Marko Miladinović 3

Rolls Royce razvija leteći taksi Rolls Royce razvija leteći taksi
Tiho i udobno prevozno sredstvo koje ne ispušta štetne gasove a putnike može da dovede do željene destinacije u roku od nekoliko minuta čak... Rolls Royce razvija leteći taksi

Tiho i udobno prevozno sredstvo koje ne ispušta štetne gasove a putnike može da dovede do željene destinacije u roku od nekoliko minuta čak i uslovima najvećih saobraćajnih gužvi? Zvuči kao naučna fantastika? Za sada i jeste, ali možda ne još zadugo, ako se pitaju dizajneri i mašinski inženjeri u kompaniji Rolls Royce.

Nekada dragulj britanske automobilske industrije i simbol luksuznih limuzina, ova kompanija je danas podružnica nemačkog BMW. Od nekadašnjih automobila koji nemilice troše beznin, sada predstavlja svoj razvojni projekat letećih taksija, iliti eVTOL (Electric Vertical Take-off and Landing Aircraft), električnih letelica za gradsku upotrebu sa vertikalnim uzletom.

Rolls Royce razvija ove letelice u partnerstvu sa avio-kompanijom Airbus, u kojoj smatraju da će već u bliskoj budućnosti vrednost tržišta gradskih letećih sredstava prestići njenu godišnju zaradu u avio-industriji od 70 milijardi dolara.

U ovom trenutku je opticaju već više od stotinu različitih kocepata letećih vozila startapova iz čitavog sveta. Transformacija gradskog saobraćaja pred čovečanstvom, a samim tim i dosadašnje gradske infrastrukture, poručuju u kompaniji Rolls Royce.

Ona u suštini razvija električni pogon RRP200D, dok Airbus obezbeđuje „helikoptersku konstrukciju“. Električni multikopter, kako ga još nazivaju, može da prenese do četvoro putnika maksimalnom brzinom od 120 kilometara na sat. Njega opslužuje osam zasebnih tihih motora od 200 kW za osam propelera koji rade u relativno sporom režimu od 950 obrtaja u minutu.

Svoj prvi let Rolls-Royce-Airbus letelica imala je još u decembru 2019. a trenutno su u toku dodatna ispitivanja prototipa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...