(VIDEO) ROK SCENA OSTALA BEZ LEGENDE Preminuo Edi van Hejlen

LifestyleSvetVesti

7.10.2020 08:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

(VIDEO) ROK SCENA OSTALA BEZ LEGENDE Preminuo Edi van Hejlen (VIDEO) ROK SCENA OSTALA BEZ LEGENDE Preminuo Edi van Hejlen
Edi van Hejlen (Eddie Van Halen), jedan od najvećih rok gitarista i osnivač izuzetno uspešnog rok benda „Van Halen“, nazvanog po njemu i njegovom... (VIDEO) ROK SCENA OSTALA BEZ LEGENDE Preminuo Edi van Hejlen

Edi van Hejlen (Eddie Van Halen), jedan od najvećih rok gitarista i osnivač izuzetno uspešnog rok benda „Van Halen“, nazvanog po njemu i njegovom bratu bubnjaru, preminuo je od raka, objavio je na Tviteru njegov sin Volfgang.

Foto: Tanjug/AP

„Ne mogu da verujem da moram da ovo da napišem, ali moj otac Evard Lodevijk van Halen izgubio je jutros dugu i tešku bitku s rakom“, naveo je u tvitu Volfgang van Halen, i sam bas gitarista koji je svirao sa ocem u bendu, javlja Rojters.

Edi je rođen 1955. u Amsterdamu, a kada je imao deset godina sa porodicom se preselio u Kaliforniju. Sa rođenim, starijim bratom Aleksom osnovao je grupu „Van Halen“ 1972. godine u Los Anđelesu. Braći su se pridružili pevač Dejvid Li Rot i baista Mark Stoun. Grupa je stekla kultni status i pre nego što je 1978. godine objavili svoj prvi album.

Album „Van Halen“ je bio 19. na Bilbordovoj listi, što predstavlja jedan od najuspešnijih debija u toj deceniji. Do polovine osamdesetih, sastav je bio jedan od komercijalno najuspešnijih, ne samo u SAD, već i u čitavom svetu.

Edi, osim što je bio glavni autor u bendu, bio je, takođe, i producent, a važio je za jednog od najboljih gitarista na svetu. Na listama najuticajnijih gitarista ikada bio je, gotovo po pravilu, u vrhu. Tako je u izboru 100 najboljih gitarista svih vremena magazina Guitar World bio na 12. mestu.

Ovako je svirao Edi.

Tagovi
LIFESTYLE

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...