Kafa ima najveći udeo u postignutim rezultatima

Atlantic Grupa beleži snažan rast profitabilnosti i prihoda od prodaje

NovacPoslovanjeRegionSrbija

27.2.2024 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Atlantic Grupa beleži snažan rast profitabilnosti i prihoda od prodaje Atlantic Grupa beleži snažan rast profitabilnosti i prihoda od prodaje
Odlični prodajni rezultati u svim poslovnim segmentima omogućili su značajan rast profitabilnosti, uprkos i dalje izazovnom okruženju i visokim troškovima poslovanja, saopštila je danas... Atlantic Grupa beleži snažan rast profitabilnosti i prihoda od prodaje

Odlični prodajni rezultati u svim poslovnim segmentima omogućili su značajan rast profitabilnosti, uprkos i dalje izazovnom okruženju i visokim troškovima poslovanja, saopštila je danas Atlantic Grupa.

Atlantic Grupa je u 2023. godini zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 973,9 miliona evra, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 15,1 odsto. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 13,3 odsto u odnosu na 2022. godinu i iznosi 86,6 miliona evra, dok je neto dobit porasla 20,0 odsto i iznosi 31,2 miliona evra.  

“U još uvek nestabilnom i izazovnom okruženju, Atlantic Grupa je ostvarila snažan rast prodaje u svim poslovnim segmentima i na svim važnijim tržištima. Odlični prodajni rezultati omogućili su i snažan rast profitabilnosti, uprkos i dalje visokim troškovima sirovina i materijala za pakovanje, logističkih i drugih usluga, ali i značajnom ulaganju u zaposlene. Takođe, nastavili smo s ulaganjima u razvoj poslovanja, uključujući inovacije u proizvodnom portfelju, modernizaciju proizvodnih kapaciteta, zelenu i digitalnu transformaciju Atlantic Grupe, kao i sa nastojanjima za rast kroz akvizicije“, istakao je predsednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeski (Emil Tedeschi).

Najveći rast ostvarila su strateška poslovna područja Slatko i slano (26,3 odsto), te Pića (18,6 odsto), koja su uz vrednosni, ostvarila i značajan količinski rast prodaje. Dvocifreni rast beleže i poslovno područje Donat s 12,5 odsto i apotekarsko poslovanje sa rastom od 12,2 odsto.

U distribuciji prednjače strateško distributivno područje Severna Makedonija s rastom od 19,3 odsto, sledi Hrvatska s rastom od 19,0 odsto i Srbija s rastom od 16,2 odsto.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe sopstveni brendovi čine 62 odsto, apotekarsko poslovanje devet odsto, dok principalski brendovi učestvuju s 29 odsto prihoda od prodaje. Kafa se sa 199,9 miliona evra, tj. udelom od 20,5 odsto u ukupnom prihodu od prodaje, ističe kao najveća pojedinačna kategorija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...