Očekivani rast najveće ekonomije jugoistočne Azije do 5,5 odsto

Banka Indonezije spremna za normalizaciju monetarne politike

BankeNovacSvet

20.1.2022 18:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Indonezije spremna za normalizaciju monetarne politike Banka Indonezije spremna za normalizaciju monetarne politike
Centralna banka Indonezije signalizirala je da je spremna za normalizaciju monetarne politike, iako referentna kamatna stopa ostaje nepromenjena. Banka Indonezije je na prvom sastanku... Banka Indonezije spremna za normalizaciju monetarne politike

Centralna banka Indonezije signalizirala je da je spremna za normalizaciju monetarne politike, iako referentna kamatna stopa ostaje nepromenjena.

Banka Indonezije je na prvom sastanku o monetarnoj politici zadržala sedmodnevnu kamata za obrnuti otkup na rekordno niskom nivou od 3,5 odsto, kao što je i predvidelo 29 analitičara koje je anketirao Bloomberg.

Na brifingu u Džakarti guverner Peri Vardžijo (Perry Warjiyo) da će Banka Indonezije početi da povećava zahteve za rezerve u bankama, te da će u martu to povećanje biti pet odsto.

Najveća ekonomija jugoistočne Azije beležila je snažan rast nakon prošlogodišnje recesije sve do pojave omikron varijante korona virusa, koja je dovela do najvećeg broja zaraženih u poslednja tri meseca, piše Bloomberg.

Banka Indonezije pokušava da napravi balans između oporavka ekonomije, koji bi ove godine trebalo da bude između 4,7 i 5,5 odsto, i održavanja valutnog kursa, u skladu sa ciljevima za postizanje stabilnosti u 2022.

Indonežanska rupija je pod pritiskom zbog odluke ulagača da povuku sredstva dok iščekuju rast kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova valuta je od početka godine pala 0,75 odsto u odnosu na dolar.

U međuvremenu, viškovi u trgovinskom sektoru bi mogli da budu još veći zahvaljujući izvozu uglja i povećanoj potražnji uvoznih dobara, što bi poljuljalo podršku za rupiju.

Benigna inflacija u Indoneziji ne ometa ciljani rast cena između dva i četiri odsto za ovu godinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...