CENTRALNA BANKA CRNE GORE OTKRILA 66 LAŽNIH NOVČANICA Za 60 odsto manje nego lani

BankeNovacRegionVesti

26.6.2020 14:08 Autor: Julijana Vincan 0

CENTRALNA BANKA CRNE GORE OTKRILA 66 LAŽNIH NOVČANICA Za 60 odsto manje nego lani CENTRALNA BANKA CRNE GORE OTKRILA 66 LAŽNIH NOVČANICA Za 60 odsto manje nego lani
U Trezoru Centralne banke Crne Gore od početka ove godine otkriveno je 66 komada falsifikovanih novčanica vrednih više od 5.000 evra, izjavio je direktor... CENTRALNA BANKA CRNE GORE OTKRILA 66 LAŽNIH NOVČANICA Za 60 odsto manje nego lani

U Trezoru Centralne banke Crne Gore od početka ove godine otkriveno je 66 komada falsifikovanih novčanica vrednih više od 5.000 evra, izjavio je direktor Trezora Vesko Lekić. Naglašava da je to 60 odsto manje nego godinu pre, zbog smanjenog platnog prometa.

Od početka godine provereno je 5.149 novčanica. „Tom prilikom otkriveno je 66 komada falsifikovanih papirnih novčanica vrednosti 5.280 evra. Otkriveno je 4.016 komada falsifikovanih kovanica ukupne vrednosti 7.878 evra“, naveo je Lekić.

Ove godine je otkriveno manje falsifikata nego u uporednom periodu prošle godine. „Broj obrađenih novčanica evra manji je za 60 procenta nego u istom periodu prošle godine. Razlog je smanjeni platni promet zbog novonastale situacije izazvane virusom Covid-19”, obrazložio je direktor Trezora u CBCG.

 Upustva za proveru novčanica zainteresovani mogu naći na sajtu Centralne banke CG u opciji „novčanice“.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Trezoru se svakodnevno zameni oko 30 oštećenih novčanica, uglavnom apoeni od 50 i 100 evra.

„Na godišnjem nivou prosečno se zameni 6.000 oštećenih novčanica.  A da bi se zamenila pohabana novčanica, važno je da bude autentična, da ne potiče iz kriminalnih radnji, kao i da oštećenje nije veće od 50 odsto. Identifikacija donosioca je obavezna“, ističe Lekić za Radio Crne Gore.

Ako donosilac poseduje veću količinu novčanica, npr. više od 1.000 evra ili krupne novčanice od 100, 200 ili 500 evra, dužan je da da pismeno obrazloženje o načinu oštećenja i poreklu novca. Procedura je jednostavna, ističe direktor Trezora, a klijent nema troškove za zamenu oštećenih novčanica.

„Centralna banka CG ne naplaćuje proviziju za zamenu oštečenog novca, osim u slučajevima ako se utvrdi da se novčanice ne mogu zameniti kod korespodentske banke u redovnoj proceduri, kao i u slučaju da bi zamena iziskivala troškove po Centralnu banku“, objasnio je Lekić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...