Maksimalan iznos koji osiguranje može da pokrije je milion evra

Kako da se osigurate od finansijskog gubitka ili ucene ako doživite sajber napad?

BankeHi-techIzdvajamoOsiguranje

9.6.2024 12:07 Autor: Milica Vojtek 12

Kako da se osigurate od finansijskog gubitka ili ucene ako doživite sajber napad? Kako da se osigurate od finansijskog gubitka ili ucene ako doživite sajber napad?
Više nije pitanje da li će se sajber napad dogoditi, već šta raditi kada se desi – kako možemo da ublažimo njegov efekat i... Kako da se osigurate od finansijskog gubitka ili ucene ako doživite sajber napad?

Više nije pitanje da li će se sajber napad dogoditi, već šta raditi kada se desi – kako možemo da ublažimo njegov efekat i kako da uspostavimo poslovanje što pre, istaknuto je na konferenciji „Rizici novog doba: nova era održivsti“ koja je održana u četvrtak u hotelu Hyatt Regency u Beogradu.

„Maksimalan iznos koji osiguranje može da pokrije je milion evra“, navela je Zlata Dimić Ješić, direktorka za tehniku neživotnih osiguranja Generali Osiguranja, prve osiguravajuće kuće u našoj zemlji koja je svojim klijentima ponudila i pakete osiguranja od sajber napada.

U dobu u kome živimo stručnjaci su saglasni da su sajber napadi sve češći, a u zavisnosti od jačine mogu imati razorne posledice po finansije ne samo pojedinaca, već i institucija i kompanija. To je i razlog što se sve veći broj kompanija širom sveta odlučuje na neki vid zaštite od hakera.

Prvi korak na tom putu jeste svest o sajber bezbednosti kao i obrazovanje zaposlenih o osnovnim principima zaštite podataka. To uključuje redovno ažuriranje softvera, korišćenje jakih lozinki i dvofaktorske autentifikacije, kao i izbegavanje sumnjivih emailova i linkova. Drugi korak je implementacija robusnih tehnoloških rešenja, kao što su firewall-ovi, antivirusni programi i sistemi za detekciju i prevenciju upada.

Treći korak je razvoj plana odgovora na incidente koji će omogućiti brzu reakciju u slučaju sajber napada i minimizaciju štete.

„Osiguranje nije zamena za za štetu, to je jedna dodatna zaštita u slučaju probijanja sigurnosnih standarda“, istakla je Dimić Ješić. Ona je navela da sajber osiguranje pokriva različite vrste gubitaka, uključujući troškove oporavka podataka, pravne troškove, kao i gubitke usled prekida poslovanja. Odabir pravog sajber osiguranja zahteva razumevanje specifičnih potreba vaše organizacije i potencijalnih rizika sa kojima se suočava.

Foto: Pixabay

Kako funkcioniše sajber osiguranje?

„Ovaj paket sastavljen je uz tim stručnjaka iz Generali grupe i Comtrade kompanije. Ovo osiguranje obuhvata nekoliko nivoa – prvi je prevencija, drugi je usluga IT eksperta, a treće osiguranje – naknada finansijskih gubitaka“, objašnjava Zlata Dimić Ješić i dodaje:

„Ovaj sistem obuhvata obaveštenje, odnosno informaciju klijentu u slučaju sajber napada, ili najavu da tako nešto može da se desi. U slučaju napada nastupaju Comtrade ekperti i njihova uloga je tada brza i adekvatna reakcija u cilju da se sajber napad zaustavi i spreči, i na kraju dolazimo do osiguranja“.

Ona je govoreći na konferenciji objasnila da su najčešće situacije gubitak podataka, gubitak softvera, pregledi poslovanja, kao i zloupotreba podataka klijenata, finansijska krađa.

„Kada je u pitanju finansijska krađa imamo dve kategorije. Jedno su finansijske štete koje ima kompanija, a drugo su štete trećem licu. Kada govorimo o prvom setu, tu su troškovi povraćaja podataka, zatim troškovi eksperata – IT sektrora, pravnih eksperata koji se vrlo često angažuju, kao i finansijskih gubitaka nastalih zbog prekida rada koji obuhvata nadoknadu troškova i nadoknadu gubitka dobiti“, istakla je ona.

Sve češće se dešavaju i sajber ucene u kojima osiguranje pokriva troškove eksperata koji se angažuju za pregovore sa ucenjivačem ili druge troškove koji prate razrešavanje ucene.

„Trošak ucene nije predmet osiguranja jer su opšta pravila Generali grupe takva da imamo nultu toleranciju na finansijski kriminal“, zaključila je Dimić Ješić.

Program ovakvog osiguranja, pored velikih, namenjen je i malim i srednjim preduzećima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.