Nova runda finansiranja za lansiranje na tržište

Srpska fintech kompanija dobila tri miliona evra za pokretanje digitalnih platnih računa

BankeFirme u fokusuHi-techIzdvajamo

13.1.2023 08:01 Autor: Julijana Vincan 3

Srpska fintech kompanija dobila tri miliona evra za pokretanje digitalnih platnih računa Srpska fintech kompanija dobila tri miliona evra za pokretanje digitalnih platnih računa
Kompanija Relio koja se bavi finansijskim tehnologijama, sa kancelarijama u Cirihu i Beogradu, dobila je investiciju od tri miliona evra za pokretanje digitalnih platnih... Srpska fintech kompanija dobila tri miliona evra za pokretanje digitalnih platnih računa

Kompanija Relio koja se bavi finansijskim tehnologijama, sa kancelarijama u Cirihu i Beogradu, dobila je investiciju od tri miliona evra za pokretanje digitalnih platnih računa namenjenih firmama.

Reč je o tehnologiji koja je bazirana na principima detaljnog poznavanja klijenata, koja automatizuje procese otvaranja računa, pre svega u delu upravljanja i preuzimanja rizika (compliance), efikasno umanjujući mogućnost zloupotrebe i sprovođenja kriminalnih aktivnosti.

Ovaj poduhvat predvodi izvršni direktor Lav Odorović, koji je prethodno osnovao vodeću neobanku za mala i srednja preduzeća u Nemačkoj pod nazivom Penta. Kancelarijom kompanije Relio u Beogradu rukovodi suosnivač Žarko Vukadinović, bivši predsednik ACFE Srbija i jedan od osnivača Mobi banke (bivša Telenor banka).

„Neobanke kao što su Revolut i Wise preoblikovale su digitalno bankarstvo u Evropi. Međutim, izazovi usklađivanja sa propisima iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma ostali su najslabija karika digitalnih banaka koje opslužuju kompanije. Složene vlasničke strukture, međunarodni tokovi novca i komplikovani poslovni modeli kreiraju veće rizike u smislu zloupotrebe u svrhu pranja novca, finansiranja terorizma, kršenja međunarodnih restriktivnih mera, prevara… Posledica povećanog rizika je duže vreme potrebno za otvaranje računa, od nekoliko nedelja do više meseci, uslovljeno pre svega neefikasnošću banaka“, objašnjava Lav Odorović u razgovoru za Biznis.rs.

Osnivački tim kompanije Relio / Foto: Relio

Transakcije i računi se, kako kaže, često zamrzavaju preventivno, dok se manuelno ne provere slučaj po slučaj.

„Kašnjenja zbog neefikasnih ručnih provera su izuzetno frustrirajuća za kompanije koje žele na vreme da isplaćuju plate i fakture. Relio je razvio sistem otvaranja računa koji takve provere obavlja brzo i precizno, automatski mereći rizik tokom procesa odlučivanja. Ova prednost pozicionira Relio kao rešenje za zahtevne kompanije koje pridaju veliku vrednost pouzdanom švajcarskom platnom prometu bez neefikasnosti prouzrokovane sporim bankarskim procesima koji se aktiviraju u nestandardnim slučajevima, a imaju za cilj upravljanje rizikom“, ističe naš sagovornik.

Sa završenom rundom finansiranja startap će unaprediti razvoj tehnologije, raditi na dobijanju FINMA Fintech licence i regrutovati nove zaposlene u Beogradu i Cirihu, kako bi bili spremni za početak poslovanja.

„Dodatnim širenjem beogradske kancelarije, talenti iz Srbije će dobiti priliku da rade na jednom od najsavremenijih tehnoloških proizvoda u finansijskom sektoru, koji donosi novu vrednost za sve aktere menjajući ustaljene neefikasne prakse. Ovo za domaći startap ekosistem znači direktan pristup znanju i aktuelnim trendovima u fintechu iz Švajcarske, jednog od globalno najnaprednijih tržišta u ovoj oblasti“, naglasio je Odorović.

Prema njegovim rečima, većina fintech startapa širom Evrope uglavnom počinje tako što nema svoju licencu, već radi sa nekom već postojećom bankom čiju licencu koristi.

„To stvara određeno ograničenje u poslovanju, posebno za segment koji mi targetiramo. Zato smo se odlučili da apliciramo za licencu kod švajcarskog regulatora“, istakao je izvršni direktor Relija i dodao da je njihov tim u poslednjih godinu dana dodatno porastao, a da će u narednim mesecima moći da otkriju još novih informacija o svom poslovanju.

Ovaj poduhvat finansijski podržavaju TX Ventures, HTGF (High-Tech Gründerfonds) i SIX Fintech Ventures. Baza investitora takođe uključuje F10, Elsa Invest, daFUND, QBIT Capital i nekoliko poslovnih anđela.

 • Anna

  13.1.2023 #1 Author

  Nadam se da će biti veoma uspešni.

  Odgovori

 • SRDJAN

  14.1.2023 #2 Author

  Videcemo kako ce sve to ispasti.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  15.1.2023 #3 Author

  Treba dowta vremena da se naviknu svi na promene

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *