Narodna banka Srbije od početka godine kupila 3,41 milijardu evra

Bruto devizne rezerve na kraju oktobra 24,38 milijardi evra

NovacSrbija

13.11.2023 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bruto devizne rezerve na kraju oktobra 24,38 milijardi evra Bruto devizne rezerve na kraju oktobra 24,38 milijardi evra
Narodna banka Srbije objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju oktobra iznosile 24,38 milijarde evra, što je najviši nivo bruto deviznih... Bruto devizne rezerve na kraju oktobra 24,38 milijardi evra

Narodna banka Srbije objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju oktobra iznosile 24,38 milijarde evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi od kada se prate podaci na ovaj način, odnosno od 2000.

U toku oktobra bruto devizne rezerve povećane su za 206,2 miliona evra, saopštila je Narodna banka Srbije.

Kako je istaknuto, na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 181,9 odsto i 6,5 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,25 milijarde evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca. U odnosu na kraj septembra bile su više za 290,1 milion evra.

Kako je istaknuto, povećanje bruto deviznih rezervi u oktobru prvenstveno je rezultat intervencija Narodne banke Srbije neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 160 miliona evra), kao i priliva po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 65,4 miliona evra i po drugim osnovima u ukupnom neto iznosu od 10,5 miliona evra.

Iz Narodne banke Srbije su saopštili da su ti prilivi bili dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi po osnovu izmirenja deviznih obaveza države (neto otplata kredita i druge obaveze) u ukupnom iznosu od 222 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u oktobru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 192,3 miliona evra koji je u najvećoj meri rezultat povećanja cene zlata za oko 6,8 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 0,2 odsto na međunarodnom tržištu, saopštila je centralna banka.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 762,1 milion evra i bio je za 300,1 milion evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,41 milijardu evra. U oktobru vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto kupila 25 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 3,41 milijardu evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...