Podaci pokazuju usporavanje na tržištu

Cene stambenih nekretnina u Portugalu porasle najviše u poslednje tri decenije

EUNekretnineNovac

24.1.2023 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene stambenih nekretnina u Portugalu porasle najviše u poslednje tri decenije Cene stambenih nekretnina u Portugalu porasle najviše u poslednje tri decenije
Cene stambenih nekretnina u Portugalu zabeležile su najveći godišnji rast u više od tri decenije, iako se očekivalo da će rast kamatnih stopa umanjiti... Cene stambenih nekretnina u Portugalu porasle najviše u poslednje tri decenije

Cene stambenih nekretnina u Portugalu zabeležile su najveći godišnji rast u više od tri decenije, iako se očekivalo da će rast kamatnih stopa umanjiti potražnju za imovinom u ovoj južnoevropskoj zemlji.

Cene stambenih nekretnina su porasle za 18,7 odsto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz firme Confidencial Imobiliario, koja se bavi prikupljanjem podataka o tržištu nekretnina. Iako su godišnji dobici najveći od 1991. godine, iz firme Confidencial navode da prikupljeni podaci ukazuju na usporavanje tržišta nekretnina.

Poskupljenje nekretnina uzrokovano je sve većom potražnjom stranih kupaca, koji su odlučili da se presele u Portugal u potrazi za toplijom klimom, nižim troškovima života i takozvanim programom “zlatne vize”, koji omogućava da se nekretnine u ovoj zemlji kupe pomoću boravišne dozvole.

Kako se navodi, stranci su spremni da plate više nego dvostruko više od domaćih kupaca za kuću u Lisabonu, naveo je državni institut za statistiku u aprilu, što je podstaklo zabrinutost u vezi sa pristupačnošću stanova, piše Bloomberg.

Investicije u program “zlatna viza” porasle su za 42 odsto na 654 miliona evra (711 miliona dolara) u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Prema portugalskoj službi za imigraciju i granice, ova sredstva su uglavnom dolazila od kupaca iz SAD i Kine.

Ipak, podaci firme Confidencial Imobiliario pokazali su da je rast cena nekretnina u Portugalu usporen u odnosu na poslednji kvartal na kraju 2022. Cene su porasle 3,2 odsto u četvrtom kvartalu, u odnosu na 3,7 odsto u trećem kvartalu, pet odsto u drugom kvartalu i 5,5 odsto u prvom kvartalu prošle godine.

U izveštaju objavljenom 11. januara S&P Global Ratings predviđa da će cene kuća u Portugalu pasti 4,4 odsto ove godine nakon rasta od 6,8 odsto u 2022. To bi bio najveći pad među 11 obuhvaćenih evropskih zemalja.

Prema statističkoj agenciji, ove cene odražavaju uticaj viših kamatnih stopa u zemlji u kojoj je veliki deo hipoteka sa promenljivom kamatnom stopom.

U susednoj Španiji, S&P predviđa da će cene stanova ove godine pasti za 2,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...