ŠTA OČEKUJETE U DRUGOJ POLOVINI 2022: Neda Todorović

Ekonomska situacija u Srbiji je ekspres lonac pred eksplodiranje

BankeInvesticijeNovacPoslovanje

7.8.2022 11:03 Autor: Ljiljana Begović 15

Ekonomska situacija u Srbiji je ekspres lonac pred eksplodiranje Ekonomska situacija u Srbiji je ekspres lonac pred eksplodiranje
Dr Neda Todorović je univerzitetski profesor, novinar, pisac. Pored decenijskog rada kao profesor novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu bila je jedan od... Ekonomska situacija u Srbiji je ekspres lonac pred eksplodiranje

Dr Neda Todorović je univerzitetski profesor, novinar, pisac. Pored decenijskog rada kao profesor novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu bila je jedan od tri rukovodioca Specijalističkih studija za Multimedijalno novinarstvo na Univerzitetu umetnosti sa norveškim Univerzitetom, Oslo. Usavršavala se na londonskom City University.

Autorka je dva udžbenika iz oblasti novinarstva, nekoliko zbornika i više desetina stručnih i naučnih radova objavljenih u stručnim časopisima. Autorka je knjiga (trilogije) o fenomenima modernog života: „Duh devedestih“, „Hrana kao drugi seks“ i „ Dvehiljadite“ kao i zbornika „Tretman knjige u srpskim medijima“. Urednica je i koautorka dvojezične monografije „Izuzetne žene Srbije XX i XXI veka“ , prve od četiri knjige iz edicije Druga strana istorije.

Neda Todorović je deset godina bila saradnik magazina NIN, a sarađivala je i sarađuje sa više dnevnih i nedeljnih listova. Bila je glavni i odgovorni urednik časopisa za žene Bazar i Jefimija i kolumnistkinja časopisa ELLE. Na TV Beograd bila je autorka, scenaristkinja i voditeljka serije ONA, Kino oko, Nedeljno popodne, Noćni program, Modni magazin, Novinarske radionice. U poslednje vreme piše i kolumnu za portal NovaS.

Profesorku Nedu Todorović pitali smo kakva su njena predviđanja kada je reč o ekonomskoj situaciji u Srbiji do kraja ove godine.

Šta očekujete do kraja 2022. godine u ekonomskom smislu?

– Ovo će biti jedna od najtežih godina koje proživljavamo od devedesetih do danas. I iz vrha vlasti nam obećavaju krv, znoj i suze, a smatram da bi bilo daleko delotvornije da su, kao u razvijenim zemljama Evrope, napravljeni precizni planovi uštede energije i ostalih resursa koji bi građanima ukazali na načine očekivanog ponašanja u vremenu krize koja je pred nama.

Privreda će se boriti za opstanak, cene će neumoljivo rasti, mnogo ljudi će ostati bez posla, a cene energenata će divljati. Trebalo bi angažovati najbolje ekonomiste da zajedno ponude odgovore na ove izazove.

Da li biste uzeli kredit u ovom trenutku? Ako biste morali da se opredelite za zajam, koji bi dolazio u obzir i pod koijm uslovima?

– Spadam među osobe koje ne uzimaju kredite. Pošto ulazimo u eru velike ekonomske krize, a banke su već podigle cene svih svojih usluga, izbegavala bih da se dovodim u situaciju u kojoj se uslovi neće poštovati.

Koji je trenutno najbolji način (i valuta) za štednju – banke, investicije, nekretnine…?

– Trenutno cene nekretnina vrtoglavo rastu, kao i cene zakupa stanova, pa mi se čini da je to u ovoj situaciji najbolji način ulaganja.

U kom pravcu očekujete da će se kretati tržište rada? Da li poslodavce čeka pritisak zaposlenih zbog aktuelne rastuće inflacije ili će se radnici truditi da sačuvaju posao „po svaku cenu“?

– Na tržištu rada vladaju uslovi prvobitne akumulacije kapitala. U takvim uslovima radnici su najmanje zaštićeni. Oni koji imaju posao ćute i trpe nehumane uslove u kojima rade, pre svega za inostrane vlasnike koji su zaštićeni kao beli polarni medvedi, pa se ponašaju kao surovi eksploatatori domaće radne snage. Mislim da je ta situacija potencijalno neodrživa i podseća me na Papenov lonac pred eksplodiranje.

Kako ćete se grejati naredne zime?

– Sve vreme razmišljam o narednoj grejnoj sezoni. Povezani smo na daljinski sistem centralnog grejanja koji mi, u ovim uslovima, ne garantuje sigurno adekvatno grejanje. U kući imamo kamin, pa već mesecima podstičem muške članove porodice da kupimo pelet za nepredviđene situacije. Mislim da je neophodno obezbediti se na više načina – pošto nemamo garancije da će ono što cele godine plaćamo biti dovoljno.

 • ZVE84

  7.8.2022 #1 Author

  Odavno smo mi jedan veliki ekspres lonac.

  Odgovori

 • TATJANA

  7.8.2022 #3 Author

  Eksplodiralo je davno

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.8.2022 #5 Author

  Realno glediste na celokupnu situaciju…

  Odgovori

 • GAGA

  7.8.2022 #6 Author

  Sta to vredi sto zena daje jasnu analizu situacije, kad drzava ostaje gluva. I ne samo to, vecina gura glavu u pesak, a onda cemo biti iznenzdjeni kad se obistine najgora predvidjanja

  Odgovori

 • DANIJELA

  7.8.2022 #7 Author

  Sve sto je rekla je tuzna istina.

  Odgovori

 • BRANA19

  8.8.2022 #8 Author

  Nazalost…

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  8.8.2022 #9 Author

  Nadam se da ce mo ipak bolje proći nego Evropa.

  Odgovori

 • BOJANA

  8.8.2022 #11 Author

  Na žalost nismo prvi put u ekspres loncu.

  Odgovori

 • Čiča

  8.8.2022 #12 Author

  Malo mi je sumnjiva procena da je najbolje ulgati u nekretnine

  Odgovori

 • Duradj

  9.8.2022 #13 Author

  Bakica je trebalo odavno da je u penziji

  Odgovori

 • Ika

  14.8.2022 #14 Author

  Ne treba pratiti toliko tabloidne medije

  Odgovori

 • Ceca

  4.9.2022 #15 Author

  To se oseca,al ne mora da bude

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...