Korona kriza i dalje diktira pravila

Gde mogu i pod kojim uslovima da putuju građani Srbije?

BiznisLifestyleNovacOsiguranjeTurizamZdravlje

30.6.2021 08:01 Autor: Julijana Vincan

Gde mogu i pod kojim uslovima da putuju građani Srbije? Gde mogu i pod kojim uslovima da putuju građani Srbije?
Državljani Srbije mogu da putuju u zemlje regiona bez PCR i antigenskih testova kao i potvrde o vakcinaciji, izjavila je ministarka turizma Srbije, Tatjana... Gde mogu i pod kojim uslovima da putuju građani Srbije?

Državljani Srbije mogu da putuju u zemlje regiona bez PCR i antigenskih testova kao i potvrde o vakcinaciji, izjavila je ministarka turizma Srbije, Tatjana Matić. Ona je ocenila da je epidemiološka situacija u regionu „vrlo povoljna“ i rekla da ne postoje bilo kakve restrikcije za putovanje državljana Srbije u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju.

„Isto važi i za državljane tih zemalja kada dolaze u Srbiju. Nesmetano možemo da putujemo i mi i oni, i svima nam to znači. U većim gradovima Srbije već se oseća priliv stranih turista i od početka ove godine porast deviznog priliva iznosi 3,4 odsto što je jako ohrabrujuće, jer su ta tri prva meseca bila dosta restriktivna za turizam zbog pandemije“, naglasila je Matić.

Kako je dodala, „veći broj zemalja“ ima bilateralne sporazume sa Srbijom i međusobno su priznate vakcine, a kao primer navela je Tursku, gde za putovanja u tu zemlju i iz nje za Srbiju važi potvrda o vakcinaciji „i sve potvrde se uvažavaju“.

„Za građane koji nisu vakcinisani za putovanja važi PCR test. Takav sporazum smo potpisali i sa Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Rumunijom, a sa Češkom stupa na snagu od ponedeljka“, navela je ministarka i dodala da iz tih zemalja najviše turista dolazi u Srbiju.

Uslovi za ulazak u druge države

Prema poslednjim podacima koji su dostupni našoj redakciji saznali smo uslove za ulazak u nekoliko zemalja i istakli u koje je sada moguće otputovati turistički bez radne, boravišne vize, zelene karte ili inostranog pasoša, već samo sa pasošem Srbije.

Region

Za zemlje regiona za srpske državljane nema restrikcija, tako da mogu da putuju u Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju. Kada je reč o Sloveniji, državljani Republike Srbije ili lica koja putuju iz Srbije mogu ući u Sloveniju bez određivanja karantina i posedovanja testova, ukoliko prilože dokaz da su pre ulaska najmanje pet dana neprekidno boravili na teritoriji Srbije ili druge države koja se nalazi na zelenoj listi epidemiološki sigurnih država.

Austrija

Prilikom ulaska u Austriju potrebno je imati uverenje o preležanoj bolesti (izdato od strane nadležnog organa, na nemačkom ili engleskom jeziku, da je lice u poslednjih šest meseci preležalo Covid-19, odnosno dokaz o neutrališućim antitelima ne stariji od tri meseca), sertifikat o vakcinaciji ili negativan test (PCR ili antigenski ne stariji od 48 sati), pod uslovom da je lice koje ulazi u zemlju u prethodnih 10 dana boravilo isključivo u jednoj od tzv. bezbednih zemalja.

Lekarsko uverenje o izvršenoj vakcinaciji, odnosno sertifikat o vakcinaciji (na nemačkom ili engleskom jeziku), nekom od odobrenih vakcina protiv korona virusa: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm i Sinovac, je merodavan ako su ispunjeni sledeći uslovi:

 1. od 22. dana nakon prve doze, pri čemu ovo ne sme biti starije od tri meseca, ili
 2. druga doza, pri čemu prva doza ne sme biti starija od devet meseci, ili
 3. vakcinacija od 22. dana po vakcinaciji onim vakcinama za koje je predviđena samo jedna doza, pri čemu ovo ne sme biti starije od devet meseci, ili
 4. vakcinacija ukoliko je najmanje 21 dan pre vakcinacije postojao pozitivan PCR test, odnosno ukoliko je pre vakcinacije postojao dokaz o neutrališućim antitelima, pri čemu vakcinacija ne sme biti starija od devet meseci

Obavezno je popuniti formular najranije 72 sata pre putovanja, a registraciju je moguće obaviti na ovom austrijskom sajtu.

Belorusija

Ulazak moguć samo preko aerodroma “Minsk” uz obaveznu samoizolaciju u trajanju od 10 dana, ostalo ništa nije potrebno.

Brazil

Potrebno je uverenje o vakcinaciji ili PCR test ne stariji od 72 sata pre ukrcavanja na avion. Rezultat testa mora biti na engleskom, portugalskom ili španskom jeziku. Takođe, potrebna je i potvrda o zdravstvenom stanju putnika (DCV) kojom putnik izjavljuje da je saglasan o poštovanju sanitarnih mera. Formular za ovu potvrdu je na linku i mora biti popunjen ne ranije od 72 sata pre putovanja.

Bugarska

Neophodan je PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument). Državljani Srbije koji su preležali Covid-19, osim sa gore navedenim dokumentima, mogu ući i sa dokumentom koji pokazuje pozitivan rezultat PCR testiranja ili brzog antigen testa u periodu od 15 do 180 dana od datuma testitanja upisanog u dokument.

Velika Britanija

Potreban je PCR test ne stariji od 72 sata, kao i obavezna samoizolacija od 10 dana. Period samoizolacije može biti skraćen ukoliko se petog dana uradi test i bude negativan, a sve troškove putnici snose sami. Takođe, putnici su u obavezi da urade test drugog i osmog dana nakon početka karantina. Akreditovane laboratorije se nalaze na listi, a testovi se mogu unapred rezervisati putem portala na ovom linku.

Formulari su neophodni čak i za putnike u tranzitu, i treba ga popuniti najranije 48h pre leta.

Gruzija

Nevakcinisani građani Srbije mogu ući u Gruziju ukoliko poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Trećeg dana boravka dužni su da se podvrgnu novom PCR testiranju o svom trošku. Pre puta potrebno je popuniti obrazac. Osobe koje putuju u Gruziju iz poslovnih razloga moraju popuniti poseban obrazac za prijavu

Grčka

Za putovanje u Grčku, neophodan je PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno brzi test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti). Licima koja su preležala korona virus u prethodna dva meseca do devet meseci pre putovanja, potrebna je potvrda o preležanoj bolesti. Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan, obavezna je kućna izolacija 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku Grčke).

Dovoljna je i potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre ulaska u zemlju. Potvrda o vakcinaciji pored ličnih podataka treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza. Takođe, prijava se popunjava najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku na linku Passenger Locator Form i neophodno je pokazati kod koji se dobije preko ove prijave.

Danska

Potvrda o potpunoj vakcinaciji se prihvata za vakcine koje je odobrila EMA najkasnije 14 dana pre putovanja (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Janssen). Za ostale je neophodan PCR ili antigen test, ne stariji od 48 sati. Obavezno je popuniti obrazac u vezi testiranja koji se nalazi na ovom linku. Test je obavezan i za lica u tranzitu, dok je za one koji su preležali Covid-19 potreban pozitivan rezultat na korona virus stariji od 14 dana i ne stariji od 12 nedelja.

Detaljne informacije o uslovima ulaska u Dansku mogu se naći na sledećem sajtu.

Egipat

Traži se jedino negativan PCR test.

Estonija

Nije potreban PCR niti bilo koji drugi test, već dokaz o preležanoj bolesti ili sertifikat o vakcinaciji. Najkasnije 72 sata pre putovanja u Estoniju (osim u slučaju tranzita, kao i posedovanja dokaza o preležanoj infekciji ili vakcinaciji), neophodno je popuniti elektronski formular dostupan na internet adresi. Detaljnije informacije nalaze se na sledećem linku.

Izrael

Proverava se da li se ima PCR test na aerodromu pre leta. Po dolasku u Izrael obavezan je karantin od 14 dana. Ovaj period se može skratiti na 10 dana, ako se posle devetog dana uradi drugi PCR test. Takođe, popunjava se upitnik – zdravstvena deklaracija 24 sata pre putovanja. Dodatne informacije mogu se naći na zvaničnom sajtu. Obavezno je Covid zdravstveno osiguranje.

Iran

Traži se jedino negativan PCR test ne stariji od 72 sata od datuma testiranja. Ukoliko negativan test usled dužine trajanja puta bude stariji od 72 sata, putnik se na granici podvrgava zdravstvenom pregledu. Ukoliko se utvrde simptomi bolesti, putnik se ponovo testira o svom trošku i ide u karantin i do dobijanja rezultata boravi u karantinu. Ako rezultat ponovljenog testa bude pozitivan, obavezan je karantin o svom trošku u trajanju od 14 dana.

Irska

Potreban je PCR test ne stariji od 72 sata, kao i obavezan boravak u samoizolaciji na kućnoj adresi u trajanju od 14 dana. Period samoizolacije može biti skraćen u slučaju da se rezultat PCR testa, urađenog najranije petog dana po ulasku u Irsku, pokaže negativnim. Takođe, potrebno je popuniti pre putovanja Passenger Locator Form. Više detalja o putovanju u Irsku se nalazi na linku.

Italija

Traži se PCR test ne stariji od 48 sati. Dozvoljen je ulazak samo drumskim putem i to samo osobama koje putuju u svrhu službenog putovanja. Neophodno je posedovati pozivno pismo od firme kod koje je zakazan sastanak. Neophodno je i popuniti PLF obrazac.

Jamajka

Slobodan je ulazak u zemlju, jedino je potrebno popuniti prijavu koja se nalazi na ovom linku.

Katar

Neophodan je PCR test ne stariji od 72 sata pre ukrcavanja na let i moguće je ponovno testiranje pri dolasku na aerodrom samo za određene kategorije. Osobe koje su prebolele korona virus pre minimalno šest meseci i imaju o tome potvrdu od strane akreditovanih medicinskih centara, ne stariju od 72 sata i nemaju simptome, mogu ući u Katar bez karantina. Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen.

Osobe koje su vakcinisane u inostranstvu vakcinama Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, sa dve doze, 14 dana od vakcinacije drugom dozom i Johnson & Johnson sa jednom dozom, mogu ući u Katar uz posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, bez karantina. Ako nije prošlo 14 dana od vakcine, obavezan je kućni karantin od sedam dana ili sve dok se ne napuni 14 dana od prijema druge doze.

Neophodno je nabaviti dozvolu preko sajta Qatar Portal. Svi putnici moraju da imaju instaliranu aplikaciju Ehteraz.

Kina

Potrebni su PCR i serološki IgM ne stariji od 48 sati, koji se šalju Ambasadi radi izdavanja sertifikata o putovanju. Neophodno je i da se u zemlji tranzitiranja dodatno urade pomenuti testovi i negativni rezultati istih se dostave diplomatsko-konzularnom predstavništvu Kine u zemlji tranzita radi izdavanja sertifikata za putovanje. Detalji u vezi režima ulaska u Kinu mogu se naći na linku.

Kuba

Treba samo PCR test ne stariji od 72 sata i dodatno testiranje pri sletanju na aerodromu, čija je cena 35 evra uz karantin od pet do sedam dana do dobijanja rezultata testa.

Letonija

Negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Putnicima koji tranzitiraju preko aerodroma Riga, a ne zadržavaju se u tranzitu duže od 24 sata nije potreban test, ili posedovati dokument da su primljene potrebne doze bilo koje vakcine. Prijava putovanja se vrši preko sajta najranije 48 sati pre prelaska granice.

Kuba

Neophodan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i dodatno testiranje pri sletanju na aerodromu, što košta 35 evra. Takođe, potrebno je ostati u karantinu od pet do sedam dana do dobijanja rezultata testa.

Letonija

Negativan PCR test ne stariji od 72 sata je neophodan. Putnicima koji tranzitiraju preko aerodroma Riga, a ne zadržavaju se u tranzitu duže od 24 sata nije potreban test.

Liban

Traži se negativan PCR test ne stariji od 96 sati. Lica koja su se vakcinisala, umesto PCR testa, prilažu dokaz da su primili drugu dozu vakcine protiv korona virusa najmanje 15 dana pre dolaska u Liban. Takođe, obavezno je i Covid zdravstveno osiguranje, kao i registracija pre leta na internet stranici IMPACT.

Maldivi

Potrebno je imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ali i da se popuni formular pre polaska na put.

Meksiko

Nije potrebno ništa drugo osim popunjenog upitnika za identifikaciju faktora rizika.

Nemačka

Državljani Srbije mogu od 20. juna da putuju u Nemačku bez organičenja, osim ukoliko putuju avionom. To važi za putovanja u turističke svrhe, kao i posete članovima porodice. Svi putnici koji avionom idu iz Srbije za Nemačku, koji su prethodnih deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u Srbiji, a stariji su od šest godina, dužni su da aviokompaniji pre poletanja stave na uvid: negativan test na prisustvo korona virusa, ne stariji od 72 sata, brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz) i potvrdu o preležanoj bolesti.

Potvrdu treba staviti na uvid na engleskom ili nemačkom jeziku u štampanom ili digitalnom obliku. Potvrda treba da bude izdata na osnovu laboratorijskog PCR testa (PCR, PoC-PCR ili drugim metodama polimerazne lančane reakcije), koji je urađen najmanje pre 28 dana, a najkasnije pre šest meseci. Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko lice ima pravo ulaska u zemlju odredišta.

Takođe, može da bude dovoljna i potvrda o revakcinaciji. Priznaju se vakcine BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson & Johnson. Revakcinisanim se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine, odnosno jednu dozu kad je u pitanju vakcina Johnson & Johnson. Potvrdu o revakcinaciji staviti na uvid na engleskom ili nemačkom jeziku u štampanom ili digitalnom obliku.

Potvrda mora da sadrži sledeće podatke: Prezime i ime lica, datum rođenja vakcinisanog lica, datum kada je sprovedena imunizacija, broj vakcina koji je primljen, naziv vakcine, naziv bolesti protiv koje je primljena vakcina kao i naziv i adresu institucije/osobe koja je sprovela imunizaciju. Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

Rumunija

Oni koji nemaju dokaz o vakcinaciji (po isteku 10 dana od kompletne vakcinacije), moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrda da ne postojalo prisustvo korona virusa u prethodnih 90 dana pre ulaska na teritoriju Rumunije. Bez ovih dokumenata obavezan je karantin u trajanju od 14 dana.

Rusija 

Neophodan je PCR test ne stariji od 72 sata, a ulazak u zemlju moguć isključivo preko direktnih letova, dok se u avionu popunjava formular.

Sjedinjene Američke države

Traži se negativan PCR test ili NAAT ne stariji od tri dana, odnosno pozitivan test ne stariji od tri meseca za one koji su preležali bolest uz lekarsku potvrdu da lice može da putuje. Ukoliko dođe do odlaganja leta putnici su dužni da urade novi test ukoliko se ne uklapaju u traženi rok od tri dana pre putovanja.

Obavezno je i popuniti izjavu saglasnosti i uverenja pre polaska na let, dvojezična izjava važi samo za direktne Air Serbia letove i izjava na engleskom jeziku za sve ostale letove. Dve kopije treba poneti sa sobom na aerodrom. Napomena: tranzit ne sme biti preko Evropske unije.

Senegal

Potreban je PCR test ne stariji od 72 sata, što važi i za putnike koji su u tranzitu duže od 24 sata.

Slovačka

Pri ulasku u zemlju potreban je PCR test koji se radi osmog dana izolacije. Tranzit je moguć za sve osobe, sa članovima porodice, ukoliko putuju u državu u kojoj imaju odobren boravak ili čiji su državljani. Tranzit može da traje do osam sati.

Vakcinisana lica sa dokazom o zaposlenju ili sličnom radnom odnosu na teritoriji Slovačke, a istovremeno sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Srbiji, oslobođena su od obaveze izolacije u kućnim uslovima.

Potrebno je i registrovati se na sajtu i popuniti formular.

Tunis

Neophodno je imati PCR test ne stariji od 72 sata u trenutku ukrcavanja. Po ulasku u Tunis obavezan je karantin u hotelu u trajanju od sedam dana o trošku putnika. Nakon isteka nedelju dana, radi se test i ukoliko je isti negativan, karantin se prekida.

Licima koja ispunjavaju sledeće kriterijume nije potreban PCR test: potvrda o primljene obe doze vakcine; putnici koji su preležali korona virus (koji su bili zaraženi najmanje šest nedelja pre ukracavanja), moraju pokazati lekarsko uverenje.

Takođe, obavezno je popuniti formular za ulazak u zemlju, koji se nalazi na ovom linku.

Turska

Osobama koje su vakcinisane nije potreban PCR test, ali je neophodan dokaz o potpunoj vakcinaciji bilo koje vakcine, s tim da je druga doza dobijena najmanje 14 dana pre dolaska u Tursku i/ili sa potvrdom da je u poslednjih šest meseci preležan Covid-19.

Oni koji ne ispunjavaju ove uslove treba da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan rezultat brzog antigenskog testa koji je urađen 48 sati pre ulaska u zemlju.

UAE – Emirati

Svi koji su vakcinisani, moraju posedovati sertifikat o vakcinaciji. Neophodan je i PCR test ne stariji od 48 sati, a po sletanju u Abu Dabi se radi još jedan brzi test. Putnici iz zemalja koje su na „zelenoj listi“ i imaju negativan test, nemaju obavezu karantina. Za putnike iz ostalih zemalja je obavezan karantin u trajanju od 10 dana i nošenje GPS narukvice.

Za sve one koji ostaju u Abu Dabiju duže od šest dana neprekidno obavezan je PCR test šestog i još jedan dvanaestog dana. Za dobijanje zelenog statusa potreban je PCR test i to po kategorijama:

 1. Vakcinisani (poslednja doza vakcine primljena i od tada je prošlo 28 dana) – negativan PCR test omogućava zeleni status 30 dana
 2. Vakcinisani (poslednja doza vakcine primljena ali je prošlo manje od 28 dana) – negativan PCR test omogućava zeleni status 14 dana
 3. Vakcinisani (primljena prva doza vakcine i čekaju primanje druge doze) – negativan PCR test omogućava zeleni status sedam dana
 4. Vakcinisani (primljena prva doza vakcine, ali sa drugom dozom kasne više od 42 dana) – negativan PCR test omogućava zeleni status tri dana
 5. Izuzeti od vakcinacije po propisima Abu Dabi sekretarijata za zdravstvo – negativan PCR test omogućava zeleni status sedam dana
 6. Nevakcinisani – negativan PCR test omogućava zeleni status od dana

Od 21. juna najavljene su iste mere i za Dubai. Lista zemalja na zelenoj listi može može se naći na linku. Za sve koji dolaze u UAE obavezno je da se instalira Al Hosn aplikacija. Turisti koji slete na Abu Dabi aerodrom dobijaju poseban unificiran broj (UID), koji im je potreban za instaliranje Al Hosn aplikacije, dok se više informacija o ulasku u Abu Dabi nalazi ovde.

Ukrajina

Priznaje se vakcina, ukoliko putnici poseduju potvrdu o punoj vakcinaciji nekom od vakcina sa liste Svetske zdravstvene organizacije (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, Sinovac) koja je izdata na engleskom jeziku ili sa prevodom na engleski jezik. Za sve ostale treba negativan PCR test, odnosno brzi antigenski test, ne stariji od 72 sata.

Francuska

Lica koja su vakcinisana nekom od vakcina: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson, moraju da prilože dokaz o izvršenoj vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo dve nedelje od revakcine za Pfizer, Moderna, AstraZeneca, odnosno četiri nedelje od jedne doze vakcine Johnson&Johnson (odnosno da je prošlo dve nedelje nakon vakcine kod osoba koje su preležale Covid-19).

Za ostale je neophodan PCR ili negativan antigenski test, ne stariji od 72 sata, što važi i za lica koja su vakcinisana vakcinama Sinopharm ili Sputnik.

Haiti

Za putovanje u Haiti potreban je samo negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Holandija

Više detalja o uslovima ulaska u Holandiju može se naći na zvaničnom sajtu ove zemlje.

Češka

Državljani Srbije koji putuju u Češku iz neke druge zemlje potrebno je da prethodno provere uslove ulaska iz te zemlje. To je moguće učiniti na zvaničnom sajtu.

Švajcarska

Od 26. juna državljani Srbije mogu da putuju u Švajcarsku, ali moraju da ispune jedan od uslova:

 1. da su vakcinisani nekom od vakcina koje je odobrila Švajcarska (Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sinopharm) i o tome poseduju potvrdu
 2. da su preboleli korona virus i o tome poseduju potvrdu (11. dan od dana izdavanja pozitivnog PCR testa mora biti u poslednjih šest meseci)
 3. da poseduju negativan PCR test

Švedska

Državljani Srbije mogu da uđu u Švedsku od 1. jula. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati od vremena uzimanja uzorka. Maloletna lica do osamnaest godina starosti nisu u obavezi da imaju test.

Španija

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Španiju ukoliko poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (potrebno je da je prošlo najmanje 14 dana nakon što su primljene obe doze vakcine). Priznaju se vakcine Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), kao i kineske Sinofarm i Sinovac-Coronavac, koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ostali treba da imaju PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati pre dolaska ili potvrdu o preležanoj bolesti Covid-19 (važnost potvrde ističe 180 dana od dana uzimanja uzorka). Deci do 12 godina nisu potrebni PCR test, antigen test ili potvrda o preležanom korona virusu, ali moraju da poseduju QR kod.

Za proveru trenutne situacije posetite sledeće sajtove:

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...