Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

GRAĐANI LAKŠE DO KREDITA Banke da iskoriste mogućnost lakšeg odobravanja pozajmica, apeluje NBS

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

16.9.2020 13:50 Autor: Marija Jovanović 2

GRAĐANI LAKŠE DO KREDITA Banke da iskoriste mogućnost lakšeg odobravanja pozajmica, apeluje NBS GRAĐANI LAKŠE DO KREDITA Banke da iskoriste mogućnost lakšeg odobravanja pozajmica, apeluje NBS
Predlog da se krediti male vrednosti mogu dobiti bez potvrde o visini primanja Narodna banka Srbije, na inicijativu Udruženja banaka, uvrstila je u paket... GRAĐANI LAKŠE DO KREDITA Banke da iskoriste mogućnost lakšeg odobravanja pozajmica, apeluje NBS

Predlog da se krediti male vrednosti mogu dobiti bez potvrde o visini primanja Narodna banka Srbije, na inicijativu Udruženja banaka, uvrstila je u paket mera podrške u vanrednim okolnostim.

Ovom odlukom građanima je olakšan pristup kreditima, a u centralnoj banci očekuju da će banke uvrstiti te kredite u svoju ponudu, ukoliko to već nisu učinile. Kako je rečeno Tanjugu u NBS, banke su im se već obraćale sa pitanjima u vezi sa primenom ove odluke.

Inače, centralna banka je krajem avgusta usvojila Odluku o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, kojom su za građane stvoreni uslovi za olakšan pristup finansijskim sredstvima.

Foto: Shutterstock

Tom odlukom je, između ostalog, privremeno olakšana procedura za pristup stanovništva kratkoročnim dinarskim kreditima, gotovinskim i potrošačkim, do određenog iznosa.

Uvedeno je regulatorno rešenje koje banci omogućava da fizičkom licu, koje ne prima zaradu, odnosno penziju preko računa u toj banci, odobri kredit u iznosu do 90.000 dinara sa rokom dospeća do dve godine, i to tako da kao relevantan dokaz o zaposlenju i zaradi ili penziji dužnika u poslednja tri meseca prihvati potpisanu izjavu tog dužnika o tome, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Udruženje banaka dalo je tada inicijativu da se razmotri mogućnost relaksacije potrebne dokumentacije u smislu dostavljanja izjave korisnika o ostvarenim prihodima u poslednja tri meseca za kredite sa malim iznosima.

Imajući to u vidu, očekujemo da će banke iskoristiti tu mogućnost i uskoro u svoju ponudu uvrstiti i ovakve kredite, kažu u NBS.

U odluci NBS se navodi da se proizvodi ove vrste mogu odobravati samo do kraja 2021. godine.

Dakle, ovo rešenje za sada nije trajno već olakšica koja treba klijentima da omogući da tokom vanrednih okolnosti ne idu u banku, odnosno dodatno u prostorije poslodavca umanjujući mogućnost fizičkog kontakta na najmanju moguću meru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...