Nova isplata stiže 29. novembra

Građani Srbije od dividendi Telekoma, NIS-a i Aerodroma do sada zaradili 4.600 dinara

BerzaInvesticijeNovac

13.11.2021 11:02 Autor: Stanislav Stanišić

Građani Srbije od dividendi Telekoma, NIS-a i Aerodroma do sada zaradili 4.600 dinara Građani Srbije od dividendi Telekoma, NIS-a i Aerodroma do sada zaradili 4.600 dinara
Najava direktora Telekoma Srbija Vladimira Lučića da je ova kompanija duplirala fond za isplatu dividendi i da će 29. novembra, nakon sednice Skupštine akcionara,... Građani Srbije od dividendi Telekoma, NIS-a i Aerodroma do sada zaradili 4.600 dinara

Najava direktora Telekoma Srbija Vladimira Lučića da je ova kompanija duplirala fond za isplatu dividendi i da će 29. novembra, nakon sednice Skupštine akcionara, za ovu namenu biti opredeljeno 4,16 milijardi dinara, građane Srbije koji poseduju akcije državnih preduzeća podsetila je na prihode koje mogu da očekuju i iz ovog izvora.

Svi koji imaju pravo na besplatne akcije svojevremeno su dobili po 31 deonicu kompanije Telekom i po tom osnovu oni će sada dobiti tačno 137 dinara.

„Nije iznenađenje da je Telekom u 2020. godini poslovao odlično i samim tim je za očekivati da fond za isplatu dividendi bude uvećan u odnosu na prethodni period“, kaže za Biznis.rs broker Branislav Jorgić.

S druge strane, on smatra da je, umesto zaduživanja kod poslovnih banaka na ime novih projekata, za Telekom bila bolja opcija da emituje akcije kompanije i na taj način sakupi mnogo više sredstava.

Na ime dividendi svim građanima Srbije redovno „ležu“ i uplate kompanije NIS i Aerodroma Beograd. Akcije javnih preduzeća mogli su da preuzmu svi građani koji su do kraja 2007. godine postali punoletni, srpski su državljani i imaju prebivalište na teritoriji Srbije, a koji pre toga nisu upisali besplatne akcije i upisani su u Centralni registar hartija od vrednosti, navodi se u Zakonu o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Građani koji imaju pravo na besplatne akcije svojevremeno su dobili po 31 deonicu kompanije Telekom, pet NIS-a i jednu Aerodroma i na osnovu toga svake godine mogu da očekuju uplatu dividendi od ovih preduzeća. Odluku o isplati i visini dividende, naravno, donose kompanije, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Kako do akcija i dividende

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina, kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 4.600 dinara.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća „Pošta Srbije“ uz obavezno pokazivanje lične karte i usmeni zatev za podizanje novca od dividendi. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Ono što je važno znati kod isplate dividende jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende.

S druge strane, novac od akcija možete da dobijete samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti Srbije davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već po prodaji, a to može da znači jedan ili više dana nakon davanja naloga.

Jedna akcija NIS-a na berzi danas vredi 617 dinara, a pet – koliko je svaki građanin dobio pre punih 11 godina, oko 3.075 dinara. Akcija Aerodroma Beograd danas vredi 1.140 dinara, dok akcijama kompanije Telekom Srbija nije moguće trgovati jer ona nije izlistana na berzi.

Ako se odlučite na prodaju akcija, ostajete bez vlasništva u javnim preduzećima, pa samim tim i bez prava na buduće dividende.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.