Akcije nemačke kompanije niže za 4,7 odsto

Bayer očekuje pad profita u 2023. godini

Firme u fokusuInvesticijePoslovanjeU fokusu

28.2.2023 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bayer očekuje pad profita u 2023. godini Bayer očekuje pad profita u 2023. godini
Kompanija Bayer predviđa pad profita u ovoj godini, uzimajući u obzir da beleži pad cena poljoprivrednih proizvoda, uključujući i kontroverzno sredstvo protiv korova Roundup.... Bayer očekuje pad profita u 2023. godini

Kompanija Bayer predviđa pad profita u ovoj godini, uzimajući u obzir da beleži pad cena poljoprivrednih proizvoda, uključujući i kontroverzno sredstvo protiv korova Roundup. Ova objava dovela je do pada vrednosti akcija nemačke kompanije.

Prema prognozama, osnovna zarada kompanije po akciji u 2023. godini biće 7,40 evra, niže od prošlogodišnjih 7,94 evra i ispod procena analitičara, piše Bloomberg.

U sektoru koji se bavi izučavanjem useva, koji je najviše podstakao rast u toku prošle godine, doći će do pada cena glifosata, sastojka Roundup-a koji se proizvodi u Luizijani. Bayer je imao koristi od rasta cena glifosata u prošlim godinama, nakon ograničenja zaliha u fabrici u Luizijani i utrkivanja sa proizvođačima iz Kine.

Prodaja u sektoru za izučavanje useva verovatno će porasti tri odsto ove godine, što je pad sa 16 odsto, koliko je porasla u 2022. godini, navode iz kompanije.

Akcije Bayer-a na ranom trgovanju u Frankfurtu zabeležile su pad od 4,7 odsto.

Do usporavanja dolazi u trenutku u kom se Verner Bauman (Werner Baumann) sprema da ode sa funkcije nakon sedam godina na mestu glavnog izvršnog direktora. Bauman je za to vreme sproveo akviziciju kompanije Monsanto, vrednu 63 milijarde dolara.

Ova tranzicija je ponovo podstakla spekulacije o mogućem raspadu nemačke kompanije, koja se sastoji iz sektora posvećenih poljoprivredi, farmaciji i zdravlju potrošača. S druge strane, Bauman insistira da je ova strategija kompanije ispravna.

Iako je vrednost akcija Bayer-a ove godine porasla za oko 16 odsto, od preuzimanja kompanije Monsanto 2018. godine te deonice izgubile oko 40 odsto vrednosti.

  • TATJANA

    1.3.2023 #1 Author

    Mozda ce novo rukovodstvo o da promeni budućnost ove kompqnije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...