Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Odluka Vlade o bespovratnoj pomoći malim i srednjim preduzećima vredna 13 miliona evra na snazi

Kako do nove opreme uz pomoć države

BankeNovacPoslovanjePreduzetnik

24.1.2021 14:06 Autor: Gordana Bulatović 0

Kako do nove opreme uz pomoć države Kako do nove opreme uz pomoć države
Vlada Srbije odobrila je prethodne nedelje novi paket podrške mikro, malim i srednjim preduzećima. Od dve milijarde dinara namenjenih za realizaciju projekta Podrška razvoju... Kako do nove opreme uz pomoć države

Vlada Srbije odobrila je prethodne nedelje novi paket podrške mikro, malim i srednjim preduzećima. Od dve milijarde dinara namenjenih za realizaciju projekta Podrška razvoju preduzetništva, čak će 1,55 milijardi dinara biti uplaćeno onim preduzetnicima kojima je neophodna nova oprema.

Reč je o bespovratnoj namenskoj pomoći, odnosno subvenciji države, a sprovodi se u saradnji Ministarstva privrede sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama.

Subvencije mogu koristiti mikro, mala i srednja preduzeća, zadruge i preduzetnici. Uz uobičajne uslove koji se odnose na likvidnost, korisnici subvencije za nabavku nove opreme ne mogu u toku ove godine da otpuste više od 10 odsto zaposlenih na neodređeno vreme, u odnosu na stanje na dan 31.12.2020. godine.

Žene na poslu
Foto: Pexels.com

Oprema za koju se daje subvencija

Država će opredeliti bespovratna sredstva za kupovinu proizvodne opreme i mašina, transportno-manipulativna sredstva uključena u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, delova ili specijalizovanih alata za mašine, opreme koja će doprineti unapređenju energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje. Prema upravo donetom programu, Vlada će nameniti bespovratna sredstva i firmama koje imaju potrebu za kupovinom nove opreme za izvođenje građevinskih radova, ali isključivo građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Za šta se odobrena pomoć ne koristi

Malo ili srednje preduzeće koje dobije subvenciju države ne može od toga namirivati porez na dodatu vrednost, ne može pokrivati troškove u vezi sa nabavkom opreme kao što su: carinski i administrativni troškovi, troškovi transporta, špedicije, skladištenja i manipulacije, montaže i instaliranje opreme.

Rad na građevini
Foto: Pixabay.com

Iako program podrazumeva uvezivanje subvencije sa uzimanjem bankarskog kredita ili finansijskog lizinga, od ovih sredstava se ne mogu namirivati troškovi koji prate odobravanje i sprovođenje ovih ugovora. Jasno je da se sredstva države koja su namenjena kupovini nove opreme ne smeju iskoristiti ni za refundaciju za već nabavljenu opremu ili otplatu rate zajmova ili reprogram kredita.

Koji je finansijski okvir

Iznos odobrene bespovratne pomoći ne može biti manji od 500.000 dinara, niti veći od pet miliona dinara. Mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uključene u realizaciju programa uslovno odobre kredit, odnosno finansiranje, mogu dobiti pravo na sufinansiranje do 25 odsto neto vrednosti nabavke proizvodne opreme.

Novac, ugovor i penkalo
Foto: Shutterstock

Samo preduzeće koje na ovaj način želi da nabavi opremu, mora da učestvuje sa pet odsto neto vrednosti opreme koju nabavlja, dok će preostalih 70 odsto obezbediti iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga uključenih u ovaj program.

Ograničenja

Firme koje imaju jednog zaposlenog i promet do milion dinara, mogu da kupe opremu čija je neto vrednost veća od četiri miliona dinara.

Ona preduzeća koja imaju od dva do pet zaposlenih i promet do 2,5 miliona dinara mogu da, uz subvenciju države, nabave opremu vrednu do 10 miliona.

Uslovi banaka i lizing kompanija

Država će u program uključiti one banke i lizing kompanije koje, po javnom pozivu koji će ovih dana biti raspisan, ponude najbolje uslove po pitanju ročnosti i visine kamatne stope.

Foto: Shutterstock

Zahtevi za odobrenje bespovratnih sredstava će se podnositi istovremeno sa zahtevom za kredit ili finansijski lizing u ekspoziturama, odnosno filijalama banaka ili lizing kompanija koje učestvuju u programu.

Otvaranje konkursa za korišćenje sredstava za nabavku nove opreme očekuje se uskoro, odmah nakon izbora banaka i lizing kompanija. Javni poziv će biti otvoren sve dok se sredstva namenjena pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku nove opreme ne utroše.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...