Značajne razlike u standardu u državama članicama

Kako se u zemljama EU živi sa 2.000 evra mesečno?

AnalizaNovacU fokusu

21.7.2021 18:22 Autor: Ljiljana Begović 1

Kako se u zemljama EU živi sa 2.000 evra mesečno? Kako se u zemljama EU živi sa 2.000 evra mesečno?
Porodica koja u Grčkoj živi sa istim prihodom kao i neka u Nemačkoj, u prvoj zemlji biće među najbogatijima, a u drugoj među najsiromašnijima.... Kako se u zemljama EU živi sa 2.000 evra mesečno?

Porodica koja u Grčkoj živi sa istim prihodom kao i neka u Nemačkoj, u prvoj zemlji biće među najbogatijima, a u drugoj među najsiromašnijima. Do ovakve računice može se doći na interaktivnoj mapi Eurostata, na kojoj državljani zemalja EU i Evrozone mogu na osnovu broja članova i dohotka celog domaćinstva da odrede kojoj grupi stanovništva pripadaju prema visini mesečnog budžeta.

Na primer, tročlana porodica koju čine dve punoletne osobe i jedno dete u Holandiji sa prihodom od 2.000 evra spada među 10 procenata domaćinstava sa najnižim prihodima.

Prema istim parametrima, ovakvo domaćinstvo u Francuskoj pripada grupi stanovnika od kojih 80 odsto domaćinstava u zemlji ima veća primanja, dakle nalazi se pri samom dnu lestvice.

Kada je reč o Grčkoj, situacija je obrnuta. Tročlana porodica koja mesečno živi od 2.000 evra pripada domaćinstvima od kojih samo deset procenata u celoj zemlji ima viša primanja.

Tačno polovina slovenačkih porodica ima veći prihod od one čiji budžet na mesečnom nivou iznosi 2.000 evra. Isti rezultat kao i u Sloveniji dobija se prema interaktivnoj mapi Eurostata za porodice koje žive u Španiji.

Ako uzmemo u obzir iste faktore, porodica koja živi na Malti biće u grupi od 40 procenata stanovništva koji ima manje prihode.

Čak 60 odsto domaćinstava raspolaže većim budžetom od onih koji na Kipru žive sa 2.000 evra prihoda.

U Nemačkoj možete živeti u tročlanoj porodici sa 2.000 evra, ali će čak 80 odsto domaćinstava imati veći mesečni prihod.

Ipak, ako tu sumu na raspolaganju ima tročlana porodica u Hrvatskoj, ona će se naći u većinskom delu stanovništva jer samo 10 odsto domaćinstava ima veći prihod.

Kako Srbija nije članica EU tako se na pomenutoj mapi koju je objavio Eurostat ne može izračunati koliko ima domaćinstava koja imaju mesečne prihode od 2.000 evra.

Foto: Pixabay/analogicus

Podsetimo, prosečna neto plata u aprilu ove godine u Srbiji iznosila je 64.948 dinara dok je, kako navodi Republički zavod za statistiku, prosečna bruto zarada bila 89.582 dinara. Medijalna zarada je na nivou od 49.230 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do tog iznosa.

„U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za april 2021. godine nominalno je veća za 9,9 odsto, a realno za 6,9 odsto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 10,2 odsto, odnosno za 7,2 odsto realno“, naveo je RZS.

Prosečna martovska plata u Srbiji bila je 65.289 dinara, a bruto zarada 89.894 dinara. Polovina zaposlenih imala je zaradu do 49.328 dinara.

U Srbiji je u februaru ove godine prosečna zarada iznosila 62.280 dinara, a bruto plata 85.864 dinara. Medijalna neto zarada za februar iznosila je 47.682 dinara, što znači da je polovina zaposlenih primala manje od tog iznosa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...