Računovodstveni skandal u Brazilu

Kompanija Americanas pred bankrotom posle 94 godine

NovacSvet

6.2.2023 08:11 Autor: Vladimir Jokanović 3

Kompanija Americanas pred bankrotom posle 94 godine Kompanija Americanas pred bankrotom posle 94 godine
Kompanija Americanas, jedan od najstarijih i najpoznatijih maloprodajnih lanaca u Brazilu, prijavila je dugove od oko osam milijardi dolara. Kompanija je nedavno podnela zahtev... Kompanija Americanas pred bankrotom posle 94 godine

Kompanija Americanas, jedan od najstarijih i najpoznatijih maloprodajnih lanaca u Brazilu, prijavila je dugove od oko osam milijardi dolara. Kompanija je nedavno podnela zahtev za zaštitu od bankrota, a investitori veruju da iza svega stoji prevara.

Oko 20 ogorčenih manjinskih akcionara angažovalo je advokatsku pomoć, tvrdeći da su dugovi nagomilani zlonamerno, prenosi Financial Times. „To je bila procedura koju su godinama orkestrirali i prihvatili svi uključeni u prevaru, koja je godinama donosila fantastične profite za raspodelu bonusa“, navela je advokatska kancelarija.

Uprkos gnevu investitora, veliki deo slučaja ostaje nejasan, a istražitelji, regulatori i akcionari pokušavaju da utvrde šta se tačno dogodilo i kako je došlo do toga da kompanija iz Rio de Žaneira, osnovana 1929. godine prijavi računovodstvene „nedoslednosti“ od više od 3,9 milijardi dolara.

Dok se mnogi akcionari suočavaju sa ogromnih gubicima, a desetine hiljada zaposlenih sa neizvesnom budućnošću, prst se upire u odbor kompanije, odbor za reviziju i revizora PwC (PricewaterhouseCoopers) zbog njihove uloge u krizi.

Brazilsko Udruženje investitora na tržištu kapitala ocenjuje da je odgovornost na onima koji su bili direktno uključeni u odobravanje računovodstvene dokumentacije. Opšti je zaključak da je mnogo ljudi znalo za to, uzimajući u obzir obim prevare ili greške.

Skandal je izašao na videlo nakon što je novi direktor kompanije za dve nedelje na poslu otkrio manjak od više milijardi dolara na računima i odmah podneo ostavku. Cena akcija kompanije je pala, a kompanija se našla pod pritiskom poverilaca.

Tagovi
BRAZIL NOVAC
 • GOCA BG

  6.2.2023 #1 Author

  Sve se sistematski planiralo godinama,i sada ispastaju radnici…

  Odgovori

 • Coka13

  10.2.2023 #2 Author

  Kao i uvek, radnici ispaštaju.

  Odgovori

 • MALENA

  10.2.2023 #3 Author

  Šteta za njih!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...