Šta očekujete u drugoj polovini 2022: Zoran Mihajlović

Kredit u ovom trenutku nikome ne bih preporučio

BankeNekretnineNovacPoslovanjeSrbija

29.7.2022 11:01 Autor: Miljan Paunović 5

Kredit u ovom trenutku nikome ne bih preporučio Kredit u ovom trenutku nikome ne bih preporučio
Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rođen je u Kragujevcu i po zanimanju je mašinski tehničar. Od 1984. godine radio je u... Kredit u ovom trenutku nikome ne bih preporučio

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rođen je u Kragujevcu i po zanimanju je mašinski tehničar. Od 1984. godine radio je u tadašnjoj fabrici Zastava automobili, da bi od 2001. na predlog kolega sa posla počeo da se bavi sindikalnim radom.

U svojoj biografiji navodi da su uspeli da sačuvaju fabriku od zatvaranja sve do 2010. godine i dolaska Fiata. Vodio je mnoge štrajkove i, kako navodi, u 46. godini preživeo i infarkt, te ima ugrađen stent.

Po dolasku Fiata nastavlja sa sindikalnim radom u novoj firmi kao predsednik sindikata. Nakon godinu dana, dobija poziv iz Beograda da se uključi u rad Saveza sindikata, što je i prihvatio i nastavio sindikalni rad u centrali samostalnog sindikata sve do današnjih dana.

Pitali smo našeg sagovornika kakva su njegova ekonomska predviđanja do kraja godine.

Šta očekujete do kraja 2022. godine u ekonomskom smislu?

– Što se tiče očekivanja do kraja ove godine, mislim da nas na osnovu svih dosadašnjih pokazatelja i najava očekuje teška jesen i još teža zima. Privredne aktivnosti usporavaju, čini se i brže od očekivanog – gašenje jedne peći u smederevskoj železari, problemi u Fiatu i još nekim firmama. Najava poskupljenja struje, koje će dodatno opteretiti privredu, dovešće neminovno do novog talasa otpuštanja i do podizanja cena gotovo svih proizvoda. To dalje vodi ka inflaciji i padu standarda svih zaposlenih.

Da li biste uzeli kredit u ovom trenutku? Ako biste morali da se opredelite za zajam, koji bi dolazio u obzir i pod kojim uslovima?

– Kredit u ovom trenutku ne bih preporučio nikome, pa ni sebi. Ako bih već morao, odlučio bih se za dinarski, sa fiksnom kamatom (naravno, ako ih ima).

Koji je trenutno najbolji način (i valuta) za štednju – banke, investicije, nekretnine…?

– Najbolji način za štednju je investiranje u nekretnine, i čini mi se da se većina ljudi u Srbiji i odlučuje za takav vid štednje.

U kom pravcu očekujete da će se kretati tržište rada? Da li poslodavce čeka pritisak zaposlenih zbog aktuelne rastuće inflacije ili će se radnici truditi da sačuvaju posao „po svaku cenu?“

– Čini mi se da se tržište rada stabilizovalo i da sada postoji balans između ponude i potražnje, što će neminovno dovesti i do skoka cene rada. Ne samo zbog inflacije, već i zbog manjka radne snage, cena rada morala bi da ide gore.

Kako ćete se grejati naredne zime?

– Priključen sam na gradsko grejanje, tako da nemam mnogo izbora. U rezervi je grejalica, ako bude struje. Mislim da će zima svakako biti teška, ali ne gora od prethodne. Više je ovo marketing vladajuće strukture.

 • Bbbbb

  30.7.2022 #1 Author

  Za tebe nema zime

  Odgovori

 • VERA

  30.7.2022 #3 Author

  Svakako treba da se vodi racuna gde se i kako zaduzuje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.8.2022 #4 Author

  Uslovi su losi za stambene kredite,ali svako odlucuje za sebe…

  Odgovori

 • Dunja5

  22.8.2022 #5 Author

  Svakako se treba konsultovati sa strucnjakom pre razmiljanja o ovome.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...