Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Građani se najviše odlučuju za gotovinske pozajmice

Krediti stanovništva i privrede nastavljaju da rastu, za godinu dana dug veći 7,4 odsto

AnalizaBankeNovacSrbijaU fokusu

13.10.2021 11:46 Autor: Marija Jovanović 0

Krediti stanovništva i privrede nastavljaju da rastu, za godinu dana dug veći 7,4 odsto Krediti stanovništva i privrede nastavljaju da rastu, za godinu dana dug veći 7,4 odsto
Tražnja za kreditima u Srbiji nastavlja da raste. Zadužuju se građani, ali i privrednici, pa je ukupan dug po osnovu bankarskih kredita krajem septembra... Krediti stanovništva i privrede nastavljaju da rastu, za godinu dana dug veći 7,4 odsto

Tražnja za kreditima u Srbiji nastavlja da raste. Zadužuju se građani, ali i privrednici, pa je ukupan dug po osnovu bankarskih kredita krajem septembra ove godine iznosio oko 3.050 milijardi dinara, što je rast od 7,4 procenta u odnosu na isti period 2020. godine.

Prema izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, pozajmice stanovništva u septembru iznosile su 1.298 milijardi dinara, od čega je 609 milijardi u gotovinskim kreditima, a 532 milijarde u stambenim i kreditima za adaptaciju. Kreditno zaduženje građana u odnosu na septembar 2020. godine veće je za 10,2 odsto.

Izvor: Udruženje banaka Srbije

Među kreditima stanovništva, u poređenju sa istim periodom prošle godine, gotovinski zajmovi su imali rast od 8,9 odsto, potrošački su bili veći za 26,5 odsto, zajmovi za refinansiranje su smanjeni za 11,2 odsto, poljoprivredni krediti za dva odsto, dok su stambeni uvećani za 16,2 odsto.

Kada je reč o privrednicima, ukupan dug pravnih lica bio je 1.684 milijarde dinara i uvećan je za 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su preduzetnici, prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, zaduženi 68,6 milijardi, što je rast od 11,5 procenata u poređenju sa prošlom godinom.

Docnja, odnosno kašnjenje u otplati kredita, stanovništva i privrede ukupno je iznosila 3,1 odsto. Kod pravnih lica i preduzetnika docnja predstavlja dospele neplaćene obaveze preko 15 dana, a kod fizičkih preko 60 dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...