LAKŠE I BRŽE DO GOTOVINE ZA SVE KORISNIKE DINACARD Servis “Podigni dinare” uz kupovinu na pumpama NIS i Gazprom

BankeNovac

15.10.2020 13:06 Autor: Ljiljana Begović 0

LAKŠE I BRŽE DO GOTOVINE ZA SVE KORISNIKE DINACARD Servis “Podigni dinare” uz kupovinu na pumpama NIS i Gazprom LAKŠE I BRŽE DO GOTOVINE ZA SVE KORISNIKE DINACARD Servis “Podigni dinare” uz kupovinu na pumpama NIS i Gazprom
Kompanija NIS a.d. Novi Sad za korisnike DinaCard kartica uvela je novu funkciju koja će korisnicima domaće kartice olakšati da dođu do gotovine bez... LAKŠE I BRŽE DO GOTOVINE ZA SVE KORISNIKE DINACARD Servis “Podigni dinare” uz kupovinu na pumpama NIS i Gazprom

Kompanija NIS a.d. Novi Sad za korisnike DinaCard kartica uvela je novu funkciju koja će korisnicima domaće kartice olakšati da dođu do gotovine bez odlaska do bankomata ili šaltera banke.

Reč je o servisu „Podigni dinare“ koji korisnicima omogućava da prilikom plaćanja na svim benzinskim stanicama NIS Petrol i Gazprom podignu i gotovinu, i to u iznosu do 5.000 dinara.

Na ovaj način, posebno korisnici Dina kartice koji žive u sredinama u kojima je manje razvijena mreža bankomata mogu brzo i jednostavno da podignu gotovinu, na najbližoj NIS Petrol ili Gazprom benzinskoj stanici.

Servis je omogućen u saradnji Narodne banke Srbije, Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd, najvećeg izdavaoca nacionalne kartice, i kompanije NIS a.d. Novi Sad.

Usluga podizanja gotovine uz kupovinu je usluga koja korisnicima kartica omogućava istovremenu kupovinu i podizanje gotovine. Ova usluga značajna je i za trgovce, jer smanjuje vreme i troškove upravljanja gotovinom. Takođe, smanjuje se iznos gotovine u blagajni budući da se ona, isplatom potrošaču, pretvara u novac na računu trgovca.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prvoj transakciji “Podigni dinare” prisustvovala je guvrenerka NBS Tabaković

Prva transakcija podizanja gotovine uz kupovinu obavljena je na benzinskoj stanici kompanije NIS a.d. Novi Sad u Beogradu. Događaju je prisustvovala guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predstavnici Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd i kompanije NIS a.d. Novi Sad.

Guvernerka je istakla da je funkcionalnost plaćanja uz podizanje gotovine u DinaCard sistemu uvedena još u septembru 2017. godine.

Foto:Tanjug/Zoran Zestić

Ona je podsetila na Zakon o međubankarskim naknadama iz 2018. godine, kojim su međubankarske provizije za kartična plaćanja snižene na evropski nivo. To je za sobom povuklo i snižavanje ugovorenih trgovačkih provizija za plaćanje karticama sa dva odsto pre uvođenja Zakona na 1,6 odsto u roku od svega godinu dana. Prema najnovijim podacima, prosečna naplaćena trgovačka provizija u prvoj polovini 2020. godine bila još niža i iznosila 1,19 odsto.

Rezultat ovog zakona jeste i širenje prihvatne mreže POS terminala koja je od juna 2018. godine do istog meseca 2020.  godine uvećana za čak 20 odsto, odnosno u ovom trenutku u Srbiji postoji preko 95.000 POS terminala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...