od 1. januara 2024.

Ministarstvo: Minimalne penzije u Crnoj Gori neće se povećavati naredne dve godine

NovacRegion

20.12.2023 18:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Ministarstvo: Minimalne penzije u Crnoj Gori neće se povećavati naredne dve godine Ministarstvo: Minimalne penzije u Crnoj Gori neće se povećavati naredne dve godine
Minimalna penzija će od 1. januara iznositi 450 evra i neće se povećavati u naredne dve godine, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja... Ministarstvo: Minimalne penzije u Crnoj Gori neće se povećavati naredne dve godine

Minimalna penzija će od 1. januara iznositi 450 evra i neće se povećavati u naredne dve godine, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.

“Broj korisnika tih penzija je 40.870. Naredne dve godine neće biti uvećanja tih penzija, dok će ostale imati usklađivanja na četiri meseca”, kazala je Nišić na konferenciji za novinare povodom izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Nišić je dodala da srazmerne penzije ne ulaze u prvu fazu mera vlade, prenosi Mina, pozivajući se na portal Dan.

“U narednom periodu ćemo videti na koji način da se reše barijere koje postoje kod rešavanja pitanja srazmernih penzija”, saopštila je Nišić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Nišić je objasnila da odluka o zamrzavanju minimalnih penzija na dve godine treba da bude donesena u Skupštini.

Ona je kazala da veruje da je ovakva odluka ustavna, kao i da zakone treba sprovoditi nakon analiza.

Državna sekretarka u resornom ministarstvu Anđela Nedović, kazala je da se povećanja penzija neće finansirati iz zaduženja.

“Prosečna penzija u narednoj godini iznosiće oko 550 evra, uz povećanje minimalnih i redovno usklađivanje ostalih penzija”, dodala je Nedović.

Predstavnici Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštili su da srazmerne penzije prima 4.900 korisnika, a da 405 korisnika ima manje od 15 godina staža.

Kako su naveli, postavlja se pitanje koliko je pravedno te penzije izjednačiti sa minimalnim.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...