Politička kriza u Francuskoj izazvala zabrinutost kreditne agencije

Moody’s upozorio Pariz na mogućnost smanjenja rejtinga

EUNovac

11.6.2024 14:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Moody’s upozorio Pariz na mogućnost smanjenja rejtinga Moody’s upozorio Pariz na mogućnost smanjenja rejtinga
Vanredni parlamentarni izbori u Francuskoj negativni su za kreditni rejting zemlje, upozorila je kreditna agencija Moody’s. „Ovi vanredni izbori povećavaju rizike za fiskalnu konsolidaciju,“... Moody’s upozorio Pariz na mogućnost smanjenja rejtinga

Vanredni parlamentarni izbori u Francuskoj negativni su za kreditni rejting zemlje, upozorila je kreditna agencija Moody’s.

„Ovi vanredni izbori povećavaju rizike za fiskalnu konsolidaciju,“ navodi Moody’s u saopštenju, opisujući ih kao „kreditno negativne“ za rejting zemlje Aa2, koji je jedan stepen iznad ekvivalentnog rejtinga agencija Fitch i S&P Global, prenosi Reuters.

„Moguća politička nestabilnost predstavlja kreditni rizik s obzirom na izazovnu fiskalnu situaciju koju će nasleđeni sledeća vlada“, dodala je agencija, napominjući da trenutno „stabilan“ izgled rejtinga Francuske može biti smanjen na „negativan“ ako se njeni fiskalni pokazatelji dodatno pogoršaju.

„Slabljenje posvećenosti fiskalnoj konsolidaciji takođe bi povećalo pritisak na smanjenje rejtinga“, navodi Moody’s. Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) raspisao je vanredne parlamentarne izbore u ponedeljak nakon gubitka na izborima za Evropski parlament.

Makronova neočekivana odluka, koja predstavlja kockanje s njegovom političkom budućnošću, mogla bi predati značajnu političku moć ekstremnoj desnici nakon godina na marginama, i oslabiti njegovu predsedničku funkciju tri godine pre njenog isteka.

Moody’s je istakao da je dug zemlje, koji je već viši od 110 odsti BDP-a, viši od ostalih zemalja sličnog rejtinga i da beleži skoro kontinuirani rast od sedamdesetih godina zbog konstantno velikih strukturnih budžetskih deficita.

S&P Global je ranije ovog meseca smanjio francuski rejting zbog istih zabrinutosti, a Moody’s je nagovestio šta bi ga moglo navesti da učini isto.

„Prognoza i konačno rejting, mogli bi biti promenjeni na negativne ako zaključimo da će pogoršanje u pristupačnosti duga, koje merimo kao kamatne uplate u odnosu na prihode i BDP, biti znatno veće u Francuskoj nego kod drugih zemalja sličnog rejtinga“, navodi se u saopštenju agencije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *