Komšije u pokušaju da suzbiju inflatorna kretanja koja su najžešća u EU

Narodna banka Mađarske povećala referentnu kamatnu stopu

BankeNovac

22.6.2021 18:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Narodna banka Mađarske povećala referentnu kamatnu stopu Narodna banka Mađarske povećala referentnu kamatnu stopu
Narodna banka Mađarske podigla je u utorak referentnu tromesečnu stopu depozita za 0,3 procenata, ostavljajući jednodnevnu stopu na depozit nepromenjenu (0,05 odsto). Analitičari koje... Narodna banka Mađarske povećala referentnu kamatnu stopu

Narodna banka Mađarske podigla je u utorak referentnu tromesečnu stopu depozita za 0,3 procenata, ostavljajući jednodnevnu stopu na depozit nepromenjenu (0,05 odsto). Analitičari koje je anketirala agencija Bloomberg očekivali su porast glavne referentne stope na 0,85 odsto.

Ovo je bila reakcija mađarskih monetarnih vlasti na naglo ubrzanje inflacije. Rast inflacije u ovoj zemlji je, u maju mesecu, bio najviši u Evropi – 5,3 odsto.

Prema mišljenju Saveta Narodne banke Mađarske postoji razlog za pokretanje ciklusa povećanja kamatnih stopa, čime bi se obezbedila stabilnost cena i sprečili trajni efekti pretnji za postizanje planiranog inflatornog cilja. Mađarska centralna banka najavljuje i da će nastaviti ciklus povećanja kamatnih stopa, sve dok se inflacija ne vrati u ciljane vrednosti koje je centralna banka postavila.

Izvršni direktor Narodne banke Mađarske  Đorđi Matolsi (Gyorgy Matolcsy) rekao je dan pre odluke NBM da Mađarskoj prete špekulativni napadi i da u tom smislu monetarne vlasti moraju da reaguju, Dodao je i da bi izborni budžet za narednu godinu mogao dodatno, u kombinaciji sa negativnim, realnim kamatnim stopama, podstakne inflaciju.

Bankari koji rade u Mađarskoj smatraju da je postupak NBM efikasan u suzbijanju inflatornih pritisaka.

„Ovo je početak nove ere za monetarnu politiku Mađarske i forintu“, rekao je Marek Drimal, šef strateških istraživanja u Societe Generale CA.

Forinta je u utorak ojačala u odnosu na dolar za 0,02 odsto, na 296,18.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...