Investitori žele "agresivniji napad" na tržište akcija

Nasdaq sa najvećim bankama kreira platformu za trgovanje akcijama privatnih firmi

BerzaNovac

21.7.2021 07:55 Autor: Marko Miladinović 0

Nasdaq sa najvećim bankama kreira platformu za trgovanje akcijama privatnih firmi Nasdaq sa najvećim bankama kreira platformu za trgovanje akcijama privatnih firmi
Američki berzanski operater Nasdaq udružuje se sa velikim bankama u SAD, uključujući Goldman Sachs i Morgan Stanley, radi izdvajanja u zasebno preduzeće svoje platforme... Nasdaq sa najvećim bankama kreira platformu za trgovanje akcijama privatnih firmi

Američki berzanski operater Nasdaq udružuje se sa velikim bankama u SAD, uključujući Goldman Sachs i Morgan Stanley, radi izdvajanja u zasebno preduzeće svoje platforme za trgovanje akcijama kompanija za kojima postoji veliko interesovanje investitora koji traže visok povrat na ulaganja.

Otkako su kamate širom sveta svedene gotovo na nulu na početku pandemije korona virusa, investitori tragaju za drugim izvorima prinosa, što je ulaganja u privatne privredne subjekte učinilo atraktivnom opcijom.

Prema sporazumu, Nasdaq Private Market će postati samostalna, nezavisna kompanija u koju će investirati SVB Financial Group, Citigroup, Goldman Sachs i Morgan Stanley, navodi se u zvaničnom saopštenju, koje je preneo Reuters. Finansijski uslovi sporazuma nisu obelodanjeni.

Platforma će upravljati transakcijama akcija privatnih preduzeća kao što su tenderske ponude, aukcije i blok trgovine akcijama. Mnoge kompanije, uključujući BlackRock ili JPMorgan Chase žele da svojim klijentima omoguće širi pristup investiranju u privatne firme.

BlackRock, jedan od najvećih svetskih fondova za upravljanje imovinom, najavio je prošlog meseca u prezentaciji za investitore agresivniji „napad“ na tržište privatnih akcija, koje je prošle godine zabeležilo rast od 18 odsto, dvostruko veći od stope ekspanzije tržišta industrijskih deonica.

Nasdaq Private Market, koji je osnovan 2014. godine, zadržaće svoje bazne timove operativaca, i ostaće prisutan na berzama u Njujorku i San Francisku, napominje se u informaciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...