Biznis.rs
NLB PREUZIMA KOMERCIJALNU BANKU DO KRAJA GODINE Privatizacija dobra za budžet Srbije, ocenio ministar Siniša Mali NLB PREUZIMA KOMERCIJALNU BANKU DO KRAJA GODINE Privatizacija dobra za budžet Srbije, ocenio ministar Siniša Mali

NLB PREUZIMA KOMERCIJALNU BANKU DO KRAJA GODINE Privatizacija dobra za budžet Srbije, ocenio ministar Siniša Mali

BankeNovacSrbijaVesti 15.10.20. 20:16 Ljiljana Begović 0

Transakcija preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačke NLB banke biće završena do kraja godine, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, naglasivši da je državi... NLB PREUZIMA KOMERCIJALNU BANKU DO KRAJA GODINE Privatizacija dobra za budžet Srbije, ocenio ministar Siniša Mali

Transakcija preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačke NLB banke biće završena do kraja godine, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, naglasivši da je državi već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, što je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

„U okviru transakcije u budžet Srbije treba da se slije oko 400 miliona evra od privatizacije Komercijalne banke. Mi smo pre nekoliko dana već dobili deo dividende isplaćene od Komercijalne banke, oko 60 miliona evra“, naveo je ministar.

Od dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Mali je podsetio da je NLB banka dala najbolju ponudu za Komercijalnu banku i istakao da se ta transakcija polako približava kraju.

„Najveći deo saglasnosti iz celog regiona je već pribavljen i ostaje još samo saglasnost Evropske centralne banke i na osnovu toga saglasnost NBS. Očekujem da ćemo u narednih nekoliko nedelja dobiti i te saglasnosti kako bi završili i zatvorili transakciju do kraja godine“, rekao je ministar.

Dinari
Foto: Shutterstock

Privatizacija dobra za državni budžet, smatra ministar Mali

Mali kaže da će ta privatizacija biti dobra, jer se i od tog novca podižu plate i penzije.

„Očekujem da se ova transakcija završi i da Komercijalna banka dobije novog vlasnika do kraja godine i onda država ostaje samo sa jednom bankom u svom vlasništvu, Bankom Poštanska štedionica“, rekao je on, prenosi Tanjug.

Takođe, kaže da je privatizacija Komercijalne banke bila deo sporazuma sa MMF koji ističe krajem godine.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanja prihodovati više od 450 miliona evra, pošto će dobiti prihod od kamate po stopi od dva odsto godišnje za period od 1. januara 2020. godine koje je NLB obavezna da isplati.

Nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...