Skupština odlučuje o potvrđivanju sporazuma o zaduživanju kod KfW

Novi kredit od 105 miliona evra za reformu energetike i sektora životne sredine

BankeNovacSrbija

14.7.2023 17:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novi kredit od 105 miliona evra za reformu energetike i sektora životne sredine Novi kredit od 105 miliona evra za reformu energetike i sektora životne sredine
Vlada Srbije uputila je u Skupštinu predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o kreditu u vrednosti od 105 miliona evra sa nemačkom razvojnom bankom KfW... Novi kredit od 105 miliona evra za reformu energetike i sektora životne sredine

Vlada Srbije uputila je u Skupštinu predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o kreditu u vrednosti od 105 miliona evra sa nemačkom razvojnom bankom KfW u vrednosti od 105 miliona evra.

Kredit je namenjen za finansiranje reforme u sektorima energetike i životne sredine, a planom otplate predviđeno je da se zajam isplaćuje počev od novembra 2025. godine u 17 jednakih rata, do novembra 2033. godine.

U preambuli predloga Zakona o potvrđivanju ovog zajma podseća se da su se tokom misije Svetske banke u januaru ove godine, predstavnici te banke, Francuske agencije za razvoj (AFD) i Srbije saglasili oko ciljeva, politika i mera u okviru reformskog procesa u sektorima energetike i životne sredine.

„Predviđeno je da će se program reformi finansirati paralelno zajmom Svetske banke i AFD-a“, navedeno je u preambuli predloga Zakona.

Podsećamo da je odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio Srbiji prvi Programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, čime je obezbeđeno 149,9 miliona evra (u protivvrednosti 160 miliona dolara), kao i finansiranje u iznosu od 69 miliona evra (u protivvrednosti 75 miliona dolara) za Projekat unapređenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast.

Ovaj zajam je, kako je Svetska banka saopštila u martu ove godine, pripremljen u partnerstvu za Francuskom razvojnom agencijom (Agence Française de Développement, AFD) i nemačkom Razvojnom bankom (Кreditanstalt für Wiederaufbau, КfW), a tada je najavljeno da će obe ove institucije takođe obezbediti finansijska sredstva Vladi Srbije.

  • DUSAN

    16.7.2023 #1 Author

    Ništa bez kredita, biće zadužene tri generacije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...