Prvi model biće za obezbeđivanje polovine sredstava

Otvoren javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije

BiznisEkologijaInfrastrukturaNekretnineNovacU fokusu

28.4.2021 11:31 Autor: Julijana Vincan 1

Otvoren javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije Otvoren javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije
Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne... Otvoren javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave. Gradovi i opštine trebalo bi da se prijave do 21. maja, a na leto se očekuju konkursi za građane koji, uz pokrivanje polovine troškova, žele da zamene stolariju i kotlove, izoluju domove ili poboljšaju efikasnost sistema grejanja.

Ukupna sredstva Ministarstva za realizaciju ovog programa iznose 54 miliona dinara, a maksimalni iznos podsticaja po jedinici lokalne samouprave iznosi do 100 odsto planiranih budžetskih sredstava jedinice lokalne samouprave za ovu namenu, a ne može biti veći od 10 miliona dinara. Pravo na pomoć imaće tri miliona domaćinstava, a u planu su dva modela za prijavu.

Prvi model podrazumeva da za zamenu stolarije i individualnih ložišta 50 odsto sredstava obezbedi država, a ostatak da finansira samo domaćinstvo, odnosno građani. Drugi model još nije definisan, ali se pretpostavlja da će on omogućiti građanima da uzmu kredit i da na taj način pokriju svojih 50 odsto. Što se kriterijuma za dodelu pomoći tiče, prvi i jedini kriterijum je energetski pasoš, odnosno, sertifikat kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, a sam fokus bio bi na objektima koji se kotiraju niže na stepenicima energetske efikasnosti.

Foto: Pixabay.com

Udeo u finansiranju pojedinačnih projekata energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova od strane građana je 50 odsto, a subvencionisani deo sredstava podsticaja od 50 odsto pokrivaju jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo.

Novac se, između ostalog, može iskoristiti za zamenu spoljnih prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova i podova, zamenu kotlova efikasnijim, ugradnju toplotnih pumpi, opremanje radijatora termostatskim ventilima, zamenu postojećih i ugradnju novih efikasnih uređaja za klimatizaciju, kao i za ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode.

Kriterijumi za izbor gradova i opština su spremnost za realizaciju; raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju stambenih zgrada, privatnih kuća i stanova; procenat budžeta opredeljen za realizaciju mere unapređenja energetske efikasnosti, procenat učešća JLS u finansiranju programa; iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva, kao i razvijenost jedinice lokalne samouprave.

Nakon prijavljivanja opština, trebalo bi da počne i prijavljivanje građana, što se, prema ranijim najavama očekuje u junu. Rok za prijavu gradova i opština je 21. maj, a potrebnu dokumentaciju možete naći na linku.

Kragujevac takođe pravi planove

Gradska uprava Kragujevca objavila je da će pomoći domaćinstvima u finansiranju zamene stolarije i kotlova u kućama, kako bi se ostvarila ušteda u potrošnji energije.

„Davaćemo, najverovatnije, po 100.000 dinara po domaćinstvu za zamenu stolarije i po 70.000 dinara za zamenu kotlova na ugalj i drva kotlovima na gas i pelet. Novac neće biti direktno dat građanima, već će konkurs biti sproveden preko privrednih subjekata. Istovremeno će biti raspisana dva konkursa, jedan za proizvođače prozora i vrata i prodavce kotlova, a drugi za građane“, izjavila je energetska menadžerka grada Ana Radojević na sednici gradske Skupštine.

Kako je najavljeno konkurs se odnosi samo na kuće, odnosno objekte koji imaju upotrebnu dozvolu, i biće objavljen za oko mesec dana na sajtu grada i u sredstvima informisanja. Radojević je navela da bi uz finansijsku pomoć individualnim domaćinstvima trebalo „utopliti“ oko 100 kuća, za šta je planirano oko 10 miliona dinara. Ona je objasnila da je za ove namene u gradskoj kasi predviđeno pet miliona dinara, a da se od resornog ministarstva očekuje još toliko.

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Stošić Ilić istakla je da je za mnoge građane „nedostižna“ i polovina sredstava koju sami treba da ulože u zamenu stolarije i kotlova, zbog čega država, kako kaže, pregovara s bankama o povoljnim kreditima u te svrhe.

Cevovod
Foto: Unsplash.com

Situacija u Kraljevu, Užicu i Vladičinom Hanu

Porodica Vasiljević iz Kraljeva još od prošle godine, umesto drvima, kuću zagreva peletom. Zamenu kotla su sami finansirali, a računica je jasna.

„Finansijski malo je skuplje, ali u poređenju sa obavezama što ima oko čišćenja i oko  sređivanja i održavanja, mnogo je lakše. Jedan prozor smo zamenili, ali u planu je da zamenimo i ostale. Subvencija bi svakako pomogla“, naveo je za RTS Ivan Vasiljević iz Kraljeva.

Subvencije već šest godina daje Užice, jer uz efikasnije grejanje ide i zdraviji vazduh. Da se zimi lakše diše, više od 1.000 užičkih domaćinstava je dobilo deo novca za zamenu kotlova i stolarije, izolaciju kuće.

„Ove godine u te svrhe iz budžeta Grada Užica je izdvojeno 45 miliona dinara, a zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine, dobili smo još 14 miliona dinara upravo za realizaciju ovog projekta“, naglasila je za RTS članica Gradskog veća Užica zadužena za zaštitu životne sredine, Nada Jovičić.

U saradnji sa Ministarstvom ekologije, i Kraljevo će građanima ove godine ponuditi četiri miliona dinara za deo troškova kupovine kotlova na gas i pelet. Zdravijem vazduhu će, nadaju se, doprineti i gasifikacija prigradskih naselja, a konkurs Minstarstva energetike vide i kao šansu da Kraljevčani poprave energetsku efikasnost svojih domova i, između ostalog, lakše se odluče za grejanje na gas.

„Sad je naravno najveći problem i finansijske mogućnosti građana, to je nešto što je ograničavajući faktor, a ovim konkursom, koji je u toku, građani će moći da dobiju sredstva i za to“, naglasila je energetska menadžerka Grada Kraljeva, Zorica Sretenović.

Za 54 miliona dinara, koliko je u prvom krugu odredilo Ministarstvo rudarstva i energetike, lokalne samouprave će se međusobno boriti. Mogu najviše da dobiju 10 miliona, a koliko dobiju, toliko će morati i sami da dodaju. U Opštini Vladičin Han kažu – interesovanje građana ne manjka.

„Trudićemo se da sva ona fizička i pravna lica koja budu želela da dobiju podršku u sferi ulaganja u objekte koji bi bili energetski efikasni – pomognemo“, naveo je za RTS predsednik Opštine Vladičin Han, Goran Mladenović.

Kako je najavljeno, u prvom pozivu građani će morati da obezbede polovinu sredstava za investiciju, a do kraja godine očekuje se model po kome će i za svoj deo moći i da dobiju kredit.

Info sesija povodom Javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, održava se u sredu 28. aprila od 10 časova preko online aplikacije ZOOM, za koju su se prethodno prijavile zainteresovane jedinice lokalne samouprave.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...