viši troškovi zaduživanja uticali i na kupce

Pad prodaje kuća u Kanadi najveći u poslednjih 16 meseci

NekretnineNovacSvet

16.11.2023 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad prodaje kuća u Kanadi najveći u poslednjih 16 meseci Pad prodaje kuća u Kanadi najveći u poslednjih 16 meseci
Prodaja kuća u Kanadi pala je u oktobru najviše u poslednjih 16 meseci, jer su viši troškovi zaduživanja uticali i na kupce i njihovu... Pad prodaje kuća u Kanadi najveći u poslednjih 16 meseci

Prodaja kuća u Kanadi pala je u oktobru najviše u poslednjih 16 meseci, jer su viši troškovi zaduživanja uticali i na kupce i njihovu suzdržanost, pokazali su podaci Kanadskog udruženja za nekretnine (CREA).

Prodaja kuća u Kanadi smanjila se za 5,6 odsto u oktobru u odnosu na septembar, i to je četvrti mesec zaredom u opadanju, što je najbolji rezultat od juna 2022. godine. Na godišnjem nivou, bez prilagođavanja za sezonske varijacije, prodaja je porasla za 0,9 odsto, prenosi Reuters.

„Tek smo u novembru, ali čini se da su mnogi potencijalni kupci kuće već otišli ​​u hibernaciju“, rekao je predsednik CREA Lari Cerkva (Larry Cerqua), i dodao da su brojke iz oktobra takođe otkrile da neki prodavci možda odlažu svoje planove do sledećeg proleća.

Banka Kanade podigla je referentnu kamatnu stopu na 22-godišnji maksimum od pet odsto u julu kako bi odgovorila na inflaciju. Centralna banka je prošlog četvrtka upozorila preduzeća i domaćinstva da planiraju veće troškove zaduživanja nego što su navikli poslednjih godina.

Odnos prodaje i broja novih oglasa, ključni indikator ravnoteže između ponude i potražnje, pao je na destogodišnji minimum od 49,5 odsto. Niži odnos favorizuje kupce.

Indeks cena kuća pao je za 0,8 odsto na mesečnom nivou i bio je veći za 1,1 odsto na godišnjem nivou, dok je prosečna nacionalna prodajna cena porasla za 1,8 odsto na godišnjem nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.