AIK Banka je bila najprofitabilnija banka na domaćem tržištu tokom 2020. godine

Pad profitabilnosti banaka, ukupna premija osiguranja stabilna, a lizing beleži ubrzani rast

BankeNovacOsiguranje

24.6.2021 15:15 Autor: Marko Miladinović 0

Pad profitabilnosti banaka, ukupna premija osiguranja stabilna, a lizing beleži ubrzani rast Pad profitabilnosti banaka, ukupna premija osiguranja stabilna, a lizing beleži ubrzani rast
AIK banka je bila najprofitabilnija banka u Srbiji u 2020. godini, sa ostvarenom dobiti od preko 9,8 milijardi dinara. Banka Intesa je posle dužeg... Pad profitabilnosti banaka, ukupna premija osiguranja stabilna, a lizing beleži ubrzani rast

AIK banka je bila najprofitabilnija banka u Srbiji u 2020. godini, sa ostvarenom dobiti od preko 9,8 milijardi dinara. Banka Intesa je posle dužeg vremena izgubila vodeću poziciju i pala je na drugo mesto uz dobit koja je iznosila nešto manje od 9,5 milijardi dinara. Do smene na vrhu je pre svega došlo usled činjenice da AIK banka nije imala povećana rezervisanja za rizične plasmane.

Na trećem mestu je Raifeissen banka, koja je ostvarila nešto više od 5,5 milijardi dinara dobiti, četvrta je UniCredit banka čija je dobit bila oko 5,4 milijardi, a među prvih pet je i Komercijalna banka, ali sa dobiti koja je pala ispod tri milijarde dinara, ocenjuje se u godišnjoj ediciji „Finansije TOP“, u izdanju ekonomskog mesečnika „Biznis & Finansije“.

Izuzev AIK banke, sve ostale vodeće banke su zabeležile pad profitabilnosti. Najveće smanjenje profita u poređenju s 2019. godinom je imala Komercijalna banka, što se može tumačiti i uobičajenim „šminkanjem bilansa“ u procesu privatizacije koji se odvijao prošle godine.

Ukupan profit bankarskog sektora u Srbiji je prošle godine iznosio 41,3 milijarde dinara, što je godišnji pad od 35,3 odsto, dok je prinos na kapital pao na 5,7 odsto sa više od devet procenata, koliko je iznosio 2019. godine. Rashod po osnovu umanjenja obezvređenja finansijskih sredstava skočio je 3,7 puta, na 26,4 milijarde dinara.

Povećana rezervisanja za teško naplative kredite su najviše uticala na pad profitabilnosti banaka, koja je u 2020. godini bila najniža još od 2016. godine.

Uprkos tržišnim potresima usled pandemije, osnovno poslovanje banaka je ostalo stabilno. Neto prihodi od kamata neznatno su porasli, dok je neto prihod od naknada i provizija bio slabiji za 3,5 odsto, pre svega zbog perioda vanrednog stanja, kada banke nisu obavljale uobičajene aktivnosti izuzev online usluga.

Osiguranje od pomoći na putu zabeležilo dramatičan pad

Kada je reč o poslovanju osiguravajućih društava, u 2020. godini najveću premiju je ostvarilo Dunav osiguranje, u iznosu od 29,7 milijardi dinara, što čini oko 26 odsto ukupne premije na tržištu.

Na drugoj poziciji nalazi se Generali osiguranje sa premijom od 22,1 milijardom dinara. Wiener Städtische osiguranje je sa premijom od 13,2 milijarde dinara dospelo na treće mesto, pomerivši se za poziciju više u odnosu na 2019. godinu. Na četvrtom mestu je DDOR Novi Sad sa premijom od 13,09 milijardi dinara, dok je na petoj poziciji Triglav osiguranje sa premijom od 7,1 milijardom dinara.

Ukupna premija je rasla nešto više od dva odsto u 2020. godini u odnosu na 12 meseci ranije, to jest sa 107 povećala se na 110 milijardi dinara. Procentualno gledano, najveći rast od oko 50 odsto ostvarilo je životno osiguranje povezano sa investicionim fondovima, dok je najveći pad zabeležilo osiguranje pomoći na putu, oko 60 odsto.

Lizing beleži brzi oporavak u odnosu na prošlu godinu

Prema podacima za 2020. godinu, vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u Srbiji je opala za 20 odsto, zabeleživši iznos od 408,06 miliona evra, što je za 104,47 miliona evra manje u odnosu na godinu ranije. Prema godišnjem izveštaju Asocijacije lizing kompanija Srbije, među najčešćim korisnicima finansijskog lizinga u 2020. godini bile su kompanije koje se bave delatnošću saobraćaja i informisanja, sa ulaganjima od 94,31 miliona evra, a potom kompanije u oblasti trgovine, sa ulaganjima od 77,24 miliona evra. Preduzeća koja posluju u oblasti rudarstva i prerađivačke industrije uložila su 52,57 miliona, dok su kompanije iz građevinskog sektora investirale 52,4 miliona evra.

Lizing industrija se oporavila već u prvom tromesečju 2021. godine, kada je zabeležila rast od 32,6 odsto u poređenju sa istim periodom 2020. godine i rast od 11,7 procenata u odnosu na isti kvartal 2019. godine, kaže se u saopštenju povodom izlaska edicije „Finansije TOP“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...