Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
PALE CENE IZNAJMLJIVANJA NEKRETNINA U NAJSKUPLJIM GRADOVIMA SAD

Pandemija napravila pustoš na tržištu stanova u Njujorku i San Francisku

LifestyleNekretnineNovacZanimljivosti

9.2.2021 12:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pandemija napravila pustoš na tržištu stanova u Njujorku i San Francisku Pandemija napravila pustoš na tržištu stanova u Njujorku i San Francisku
Cene iznajmljivanja stanova u San Francsiku više su nego u Njujorku, a to su i dalje najskuplji gradovi u Americi. Ipak, tamo cene neprestano... Pandemija napravila pustoš na tržištu stanova u Njujorku i San Francisku

Cene iznajmljivanja stanova u San Francsiku više su nego u Njujorku, a to su i dalje najskuplji gradovi u Americi. Ipak, tamo cene neprestano opadaju. Jednosobni stanovi u San Francisku iznajmljuju se po cenama koje su do 24 odsto niže u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 28,5 procenata niže u odnosu na 2019. godinu.

Prosečna cena iznajmljivanja jednosobnog stana u San Francisku je 2.660 dolara, prema podacima koje je objavio Zumper’s Rent Report. Izraženo u dolarima, jednosobni stanovi jeftiniji su za 1.060 dolara mesečno u odnosu na jun 2019. godine, nakon što su u decembru dodatno opale za 1,5 odsto u odnosu na novembar 2020.

Izvor: Zumper’s Rent Report

Za dvosobne stanove u San Francisku, srednja cena stanarine pala je za 2,0 odsto u decembru u odnosu na novembar prošle godine i za 22 odsto u odnosu na prošlu godinu, na prosečnih 3.500 dolara. U odnosu na jun 2019. godine cene su opale za 27 odsto ili za 1.300 dolara mesečno, ne uključujući podsticaje.

Ako bi se u obzir uzeli i podsticaji „dva meseca besplatno“ i „tri meseca besplatno“, cene iznajmljivanja stanova za prvu godinu dodatno su snižene. Reč je o zakupninama stanova u zgradama, uključujući stambene kule. Izveštaji pokazuju da je u luksuznim stambenim zgradama prazno oko 30 odsto stanova.

Kada je reč o Njujorku, cene zakupa jednosobnih stanova snižene su u decembru za dodatnih 2,4 odsto u odnosu na novembar i 19,7 procenata u odnosu na cene pre godinu dana. Od jula 2019. godine prosečna cena kirije za jednosoban stan u Njujorku opala je za 21 odsto.

Izvor: Zumper’s Rent Report

Potražnja za jednosobnim stanovima u San Francisku opala je za 1,5 odsto u decembru 2020. u odnosu na prethodni mesec i za 28 odsto u poređenju sa junom 2019. godine.  Slično je u Njujorku, kao i u ostalim skupim gradovima SAD, koji su nazvani „gradovi egzodusa“, prema navodima portala WolfStreet.

Dvosobni stanovi u Njujorku pojeftinili su za 6,1 odsto u decembru u odnosu na novembar 2020. godine, odnosno 22,4 odsto u odnosu na godinu dana ranije i 25 procenata u odnosu na oktobar 2019. Prazno je oko 30 odsto stambenog prostora u ekskluzivnim zgradama na Menhetnu.  

Istovremeno, u manjim gradovima poput Njujorka u državi Nju Džerzi, gde su se Njujorčani masovno preselili porasle su za 50 odsto u odnosu na jul 2019. godine. Prema pisanju New York Timesa, pandemija je devastirala tržište rentiranja stanova u tom gradu i vratila cene na nivo od pre 10 godina. Hiljade ljudi ostalo je bez posla ili su prešli na rad od kuće, pa su se preselili u jeftinije gradove, zbog čega su mnogi stanovi u skupim gradovima ostali prazni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...