PANDEMIJA SKRESALA PLATNI PROMET U BIH Broj transakcija manji za oko 20 odsto

NovacRegionVesti

8.5.2020 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PANDEMIJA SKRESALA  PLATNI PROMET U BIH Broj transakcija manji za oko 20 odsto PANDEMIJA SKRESALA  PLATNI PROMET U BIH Broj transakcija manji za oko 20 odsto
Broj i vrednost transakcija u platnom prometu Bosne i Hercegovine oštro su smanjeni usled posledica koje je izazvala pandemija korona virusa, i to za... PANDEMIJA SKRESALA  PLATNI PROMET U BIH Broj transakcija manji za oko 20 odsto

Broj i vrednost transakcija u platnom prometu Bosne i Hercegovine oštro su smanjeni usled posledica koje je izazvala pandemija korona virusa, i to za skoro 20 odsto.

U aprilu 2020. godine broj transakcija u RTGS i Žirokliring sistemu smanjen je za 19,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Centralne banke BiH, javlja indikator.ba. Istovremeno, vrednost transakcija smanjena je za -28,3 odsto, a ukupno je u aprilu iznosila 7,4 milijarde konvertibilnih maraka.

U periodu januar-april 2020. godine u odnosu na isti period lane broj transakcija smanjen je za -3,1 odsto, a njihova vrednost opala je za -4,6 odsto. Ukupno je za četiri meseca 2020 godine bilo 13.498.793 transkacija sa ukupnom vrednošću od 34,38 milijardi konvertibilnih maraka.

U platnom sistemu po broju dominiraju žirokliring transakcije sa udelom od 97,5 odsto, dok RTGS poslovi preovladavaju po vrednosti sa udelom od 83,7 odsto.

Pet banaka sa najvećim učešćem u RTGS i žirokliring sistemu učestvuje sa 52,6 odsto u ukupnom broju transakcija i 45,5 odsto u ukupnoj vrednosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...