Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana

BankeBiznisManifestacijeNovac

3.10.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana
Bližimo se početku grejne sezone i zimi koja se najavljuje kao jedna od najtežih u poslednjih nekoliko decenija. Vreme je još uvek promenljivo, a... Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana

Bližimo se početku grejne sezone i zimi koja se najavljuje kao jedna od najtežih u poslednjih nekoliko decenija. Vreme je još uvek promenljivo, a da li će takvi biti i računi za struju i hoće li stići dovoljno energenata za toplane u narednim mesecima, tek ćemo videti. Trenutno je u prvom planu Narodna banka Srbije, koja će u četvrtak odlučivati o novom povećanju referentne kamatne stope, što bi moglo da utiče na cenu novca u narednom periodu. Na Beogradskom sajmu su ove nedelje planirane brojne manifestacije i nekoliko regionalnih privrednih izložbi, dok će krajem sedmice na Kopaoniku biti održano tradicionalno bankarsko savetovanje. U sredu će zemlje izvoznice nafte odlučivati o proizvodnji za novembar, koja će uticati i na cene „crnog zlata“ u narednom periodu. Republički zavod za statistiku ove nedelje objaviće nove statističke podatke o poljoprivredi i industriji.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Nova odluka NBS o referentnoj kamati

Za četvrtak, 6. oktobar zakazana je sledeća sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije na kojoj će se razmatrati dalje povećanje referentne kamatne stope. Ključna kamata je trenutno na nivou od 3,5 odsto, posle šest uzastopnih meseci u kojima je NBS podizala vrednost – najpre tri puta po 50 procentnih poena, a onda u dva navrata po 25 i na kraju u septembru za još 50 baznih poena. Dakle, za pola godine skok od 2,5 procenata.

Većina ekonomista prognozira da će rast referentne kamatne stope, zbog kretanja inflacije koja još uvek ne posustaje, trajati možda i do kraja sledeće godine. Takvo zaoštravanje monetarne politike doneće sa sobom još skuplji novac, odnosno skuplje dinarske kredite za građane i privredu Srbije, a to bi moglo da utiče i na očekivani privredni rast za ovu godinu.

Krajem oktobra biće održan i novi sastanak Evropske centralne banke na kome se očekuje dodatno povećanje ključnih kamata, što će svakako uticati i na kretanje euribora od koga zavisi veliki broj stambenih kredita u Srbiji.

Sastanak OPEC+ o kvotama za novembar

Države članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici, uključujući Rusiju (OPEC+), sastaće se u sredu u sedištu OPEC-a u Beču, kako bi dogovorile proizvodne kvote za novembar. Ranije se u medijima pojavila informacija da će grupa vodećih svetskih naftaša razmotriti smanjenje proizvodnje za više od milion barela dnevno, u kontekstu pada cena nafte i velike nestabilnosti na tržištu.

Cene nafte skočile su nakon početka rata u Ukrajini u februaru, ali su zatim pale zbog zabrinutosti u vezi sa uticajem agresivnog pooštravanja monetarne politike na izglede za globalni rast. Jači američki dolar takođe je uticao na kretanje cena “crnog zlata”.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Bogat program na Beogradskom sajmu

Na Beogradskom sajmu će od 4. do 6. oktobra biti održane tri manifestacije – 17. Međunarodni sajam energetike, 18. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – Ecofair i prvi Međunarodni sajam komunalnih tehnologija – CTF. Zatim je od 6. do 8. oktobra zakazan 45. Sajam medicine i stomatologije, a za vikend – 8. i 9. oktobra održava se 37. Međunarodni kongres i sajam kozmetike, nege kose, estetike i zdravlja “Dodir Pariza”.

Međunarodni sajam energetike (sa UFI licencom) najveći je godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima koji se bave električnom energijom, ugljem, naftom i gasom, obnovljivim izvorima energije, energetskom efikasnosnošću i rudarstvom. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair posvećen je sistemima i mehanizmima zaštite životne sredine, a ove godine se po prvi put održava i Međunarodni sajam komunalnih tehnologija – CTF (Communal Technologies Fair) čiji je glavni cilj povezivanje ključnih aktera komunalne delatnosti, proizvođača, kupaca, inženjerskog kadra.

Međunarodni sajam medicine i stomatologije najveća je i najstarija manifestacija u svojoj oblasti u regionu. Već više od četiri decenije predstavlja mesto intenzivnih poslovnih susreta proizvođača, prodavaca i korisnika medicinske opreme, kao i mesto na kome stručnjaci iz raznih oblasti medicine razmenjuju i stiču nova znanja i iskustva.

Bankinfo savetovanje na Kopaoniku

Udruženje banaka Srbije organizuje u četvrtak i petak (6. i 7. oktobra) na Kopaoniku 30. Bankinfo savetovanje, pod nazivom “Budućnost digitalnog tržišta”. Na skupu će biti reči o najnovijoj generaciji interaktivnih platformi u službi finansijskog sektora, eŠalteru i potencijalu digitalnog ekosistema. Takođe, biće reči i o 18 godina rada Kreditnog biroa i bespapirnom bankarskom poslovanju.

Za drugi dan zakazana su predavanja i paneli o digitalizaciji finansijskih institucija, ePotpisu u bankarskoj industriji i implementaciji cloud sertifikata u digitalne kanale banke. Razgovaraće se i o tokenizaciji poslovanja i prevenciji prevara u eri digitalizacije.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o ekonomskim računima poljoprivrede za prošlu godinu, kao i cene na malo poljoprivrednih proizvoda u trećoj nedelji septembra. U sredu će biti poznati indeksi cena proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz i za domaće tržište, a krajem nedelje i ukupan zbir za septembar 2022. godine.

Ovog meseca održava se i popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji, koji traje do 31. oktobra. Prvi preliminarni rezultati, po opštinama i gradovima, objavljuju se u roku od 30 dana od završetka popisivanja, odnosno najkasnije do kraja novembra 2022. Konačni rezultati popisa objavljuju se sukcesivno, počev od marta/aprila 2023. pa sve do 30. juna 2024. godine.

 • Anna

  3.10.2022 #1 Author

  Noš jedna zanimljiva sedmica pred nama. Vredelo bi posetiti sajmove.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  3.10.2022 #2 Author

  Hvala na korisnim informacijama

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...