Uspeh u traženju prirodnog blaga zavisi od obuke

Priprema psa za „lov na tartufe“ presudna za dobru zaradu

AgrobiznisBiznisNovac

2.6.2021 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Priprema psa za „lov na tartufe“ presudna za dobru zaradu Priprema psa za „lov na tartufe“ presudna za dobru zaradu
Šume širom Srbije poznate su po pečurkama čija vrednost na stranom tržištu izaziva interesovanje profesionalnih skupljača, ali i potpunih amatera. Mnogi od njih su... Priprema psa za „lov na tartufe“ presudna za dobru zaradu

Šume širom Srbije poznate su po pečurkama čija vrednost na stranom tržištu izaziva interesovanje profesionalnih skupljača, ali i potpunih amatera. Mnogi od njih su spremni da satima tumaraju među drvećem i lišćem tragajući za pravim prirodnim blagom – tartufima.

Kraj maja i početak juna u hrastovim šumama naše zemlje donosi početak sezone „lova“ na tartufe. Ovo je period godine u kojem se najviše traži crni letnji tartuf (Tuber Aestivum). Jesen je rezervisana za sezonu belog tartufa (Tuber Magnatum Pico), koji raste od septembra do decembra. Njegova prosečna vrednost po kilogramu iznosi 1.700 evra. Pojedini primerci dostižu impozantnu cenu od oko 5.000 evra po kilogramu.

Tragačima je potrebna pomoć prijatelja

U kompleksnom procesu pronalaska tartufa ljudima najčešće pomažu vekovni prijatelji psi. Dve pasmine su se po svojim veštinama i sklonostima izdvojile od ostalih – Lagoto Romagnolo i Labrador retriver. Upućeni kažu da se i druge rase mogu osposobiti za traganje. Pored pasa, poznato je da su svinje i njihovi mladunci, i te kako osetljivi na miris skupocenih gljiva.

„Sa obukom se kreće dok je pas vrlo mlad. Priprema za potragu počinje sa tri meseca, ali može i kasnije. Obuka koju ja vodim traje oko dva meseca. Mnogi vlasnici pokušavaju sami da osposobe kuče za potragu, preskačući bitne stvari u pripremi psa tragača. Životinje lako uče veštinu potrage za tartufima, ali obuka mora biti obavljena u potpunosti, kako bi pas bio uspešan“, objašnjava za portal Biznis.rs profesionalni dreser pasa za pronalaženje tartufa Delimir Mijailović iz Valjeva.

Na teritoriji Srbije posluje veliki broj odgajivačnica pasa koje imaju u ponudi rasu Lagoto Romagnolo. Prosečna cena štenaca kreće se od od 300 do 500 evra. Reč je o rasi koja je vrlo umiljata i poslušna, a cena varira u zavisnosti od pedigrea roditelja. Ukoliko odgajivač ima dokaz da su roditelji mladunca vrhunske genetike i sa radnim iskustvo u traganju za tartufima, viša je i cena po jedinki.

U traganju za tartufima pored Lagoto Romagnolo ide i Labrador Retriver. Ova rasa je takođe pouzdana, a jedinke koje su, prema rečima vlasnika, dokazani i iskusni „lovci“ na tartufe prodaju se na internetu po cenama višim od 700 evra.

Kako se odvija dresura?

Faze dresure počinju upoznavanjem sa mirisom tartufa, prepoznavanjem okruženja šume, kretanjem po šumi i savladavanjem prepreka. Potom ide raportiranje, odnosno kretanje koje je usmereno mirisom tartufa.

„Ukoliko su prethodne faze ispoštovane, sledi kopanje i potraga za tartufom u zemlji. Letnji tartufi se nalaze ispod lišća, odnosno neposredno ispod površine zemlje. Oni se javljaju u prvoj fazi rasta tartufa, koja se dešava krajem maja odnosno početkom juna. Ova vrsta gljiva tokom razvoja se pojavljuje u fazama i ciklusima. Kako vreme odmiče javljaju se sve dublje, ali ne na dubini većoj od oko 10 centimetara od površine zemlje. Letnje tartufe psi sami vade iz zemlje. Beli tartuf raste na dubini od pet do šest centimetara ispod površine, pa do pola metra dubine“, navodi Mijailović.

Kada je pas spreman za potragu

Zbog visoke zarade koja se može ostvariti na inostranom tržištu, veliki broj vlasnika vežba sa životinjama samostalno. Nekada je upitna sposobnost psa da kontinuirano traga za pečurkama, naročito ukoliko nije prošao stručnu obuku. Najčešće se tokom vežbe koriste mamci. Dešava se da kuče ne prepoznaje miris tartufa, jer nije uvežbavalo traganje u prirodnim okolnostima.

„Pas je spreman za traganje kada pronađe prvi prirodni tartuf. Rad sa mirisima je vrlo specifičan. Čak i prirodni tartuf nekada ne zamiriše odmah, već ga aktivira pokret ili potres. Kada ga pas otkrije, to znači da je obuka bila uspešna“, objašnjava naš sagovornik i dodaje da interesovanje za obuku pasa postoji naročito u sezoni traganja:

„Vlasnici su vrlo nestrpljivi da sami pronađu prirodni tartuf. Ipak, uvek je potreban savet stručne osobe koja poznaje teren i finese ovog posla, jer sitnice izdvajaju neuspešne i prosečne od najboljih. Dug je put pred onima koji krenu samostalno da se bave ovim poslom. Uprkos zanimanjima koja su danas dostupna, prilično je teško naći prirodni tartuf“, kaže Mijailović.

Mnogi dreseri u Srbiji naplaćuju usluge ispod cene

Cena obuke varira u zavisnosti od iskustva i renomea dresera. Ipak, za uspeh je potrebno strpljenje, ali i ulaganje koje, kako kaže naš sagovornik, daje rezultat samo ako je obuka izvedena u skladu sa pravilima potvrđenim u praksi.

„Obuku naplaćujem 1.000 evra za jednog psa. Priprema traje dva meseca. To je optimalna cena obuke. U našoj zemlji rade dreseri koji naplaćuju svoje usluge ispod cene. Reč je o dresuri koja se radi sa mamcima i traje oko 15 dana. Naplaćuje se od 300 do 500 evra. Vlasnici posle toga muku muče sa psima, a neuspešni dreseri izbegavaju javljanje“, ističe Mijailović.

Za psa koji je prošao nepotpunu obuku, van šumskog okruženja i prirodnih tartufa ne može se reći da ima svu veštinu koja je neophodna kako bi traganje bilo uspešno. Stručnjaci kažu da su prva dva meseca konstantnog praćenja i stalnih provera veoma važna, jer se tada utvrđuje da li pas ima volju za traganjem. Talenat i sposobnost se potom iznova potvrđuju vrednim primercima tartufa.

Tagovi
CENA ZARADA

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...