Biznis.rs
RATE KREDITA STIŽU NA NAPLATU Klijenti banaka koji su se odlučili na moratorijum dobiće nov plan otplate RATE KREDITA STIŽU NA NAPLATU Klijenti banaka koji su se odlučili na moratorijum dobiće nov plan otplate

RATE KREDITA STIŽU NA NAPLATU Klijenti banaka koji su se odlučili na moratorijum dobiće nov plan otplate

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti 23.6.20. 12:34 Ljiljana Begović 3

Pauza od tri meseca u otplati kredita za sve koji su prihvatili ovu mogućnost Narodne banke Srbije završava se do kraja juna. Službenici banaka... RATE KREDITA STIŽU NA NAPLATU Klijenti banaka koji su se odlučili na moratorijum dobiće nov plan otplate

Pauza od tri meseca u otplati kredita za sve koji su prihvatili ovu mogućnost Narodne banke Srbije završava se do kraja juna. Službenici banaka koje posluju na našem tržištu već su počeli da pozivaju klijente i obaveštavaju ih da od 1. jula prestaje da važi moratorijum i da će početi da im pristižu dugovanja na naplatu. Osim najave da se uskoro otplata nastavlja, bankari podsećaju klijente i da će im rate biti uvećane.

Kada je klijentima nuđena opcija tromesečnog moratorijuma na osnovu odluke NBS rečeno je da kamate za tri meseca pauze neće biti oproštene. Uprkos tome, mnogi klijenti su iznenađeni povećanjem rata.

Prema ovoj odluci, rok otplate se produžava za tri meseca, ali se obračunava kamata za ta tri meseca i raspoređuje se na preostale rate, zbog čega će rate biti uvećane za taj iznos tromesečne kamate. Svaki klijent će dobiti novi plan otplate kredita.

 „Rate kredita će nastaviti da se otplaćuju ustaljenim tempom kao i pre moratorijuma. Za one klijente koji su se odlučili da prihvate ponudu i ne plaćaju rate za april, maj i jun, kamata će biti obračunata i plaćena kroz sve rate kredita. Na primer ako je klijentu rata 12.300 dinara, on će ubuduće plaćati 12.500 dinara. Što se tiče rata koje nisu plaćene, za april, maj i jun, klijenti će ih platiti na kraju otplate kredita. To jest plan otplate biće produžen za tri meseca“, kaže Ivan Bjelaković saradnik za poslove personalnog bankarstva Eurobank, za Biznis.rs.

Pauzu u otplati kredita – moratorijum – prihvatilo je 94 odsto zaduženika i 92,9 odsto preduzeća u Srbiji, podaci su Udruženja banaka Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *