REKORDNA VREDNOST AMERIČKIH BERZANSKIH INDEKSA S&P 500 na novom maksimumu

BerzaNovacSvetVesti

19.8.2020 10:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

REKORDNA VREDNOST AMERIČKIH BERZANSKIH INDEKSA S&P 500 na novom maksimumu REKORDNA VREDNOST AMERIČKIH BERZANSKIH INDEKSA S&P 500 na novom maksimumu
Ključni američki berzanski indeks S&P 500 postigao je novu maksimalnu vrednost uprkos tome što ne prestaje zabrinutost zbog lošeg ekonomskog uticaja pandemije korona virusa.... REKORDNA VREDNOST AMERIČKIH BERZANSKIH INDEKSA S&P 500 na novom maksimumu

Ključni američki berzanski indeks S&P 500 postigao je novu maksimalnu vrednost uprkos tome što ne prestaje zabrinutost zbog lošeg ekonomskog uticaja pandemije korona virusa.

S&P 500 porastao je za 0,2 odsto i dostigao u utorak vrednost 3.389,78 bodova, što je tri boda više od rekordnog rezultata 19. februara ove godine, a i ostali američki indeksi dobili su na vrednosti, preneo je BBC.

Nasdaq Composite indeks takođe je porastao za 0,7 procenata, završavajući dan na nivou od 11.210,84 poena, najvišem ikada, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC. Akcije na američkim berzama su u porastu od 23. marta kada je tamošnja centralna banka pokrenula mere ekonomske podrške.  

Industrijski indeks Dow Jones izgubio 66,84 boda ili 0,2 odsto, pa je pao na 27.778,07 poena usled pada akcija kompanija Home Depot i Walmart uprkos njihovim odličnim poslovnim rezultatima.

Sa najnovijim usponom, indeks S&P 500 je nadmašio dosadašnji najviši nivo u istoriji zabeležen u februaru pre izbijanja pandemije korona virusa i uvođenja mera zatvaranja ekonomije, nakon čega je došlo do rasprodaje akcija i silovitog pada berze.

Neočekivana snaga rasta američke berze dolazi od njenih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Microsoft ili Amazon. Akcije u tehnološkom sektoru S&P 500 porasle su za oko 25 odsto ove godine, dok je energetski sektor opao za 37 odsto, a finansijski za oko 20 odsto.

Ukupno gledano, S&P 500 porastao je za oko 5,0 odsto od početka godine, ali od 500 kompanija koje su izlistane u indeksu, više od polovine trguje akcijama po nižim vrednostima nego u januaru, ali prema ocenama analitičara optimizam investitora raste na bazi očekivanja da će se 2021. godine američka ekonomija vratiti rastu.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...