Direktor nemačko-srpske privredne komore zadovoljan

Srbija popularna destinacija za nemačke investitore

InvesticijeNovac

14.9.2021 12:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Srbija popularna destinacija za nemačke investitore Srbija popularna destinacija za nemačke investitore
Direktor Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Frank Aleter (Frank Aletter) izjavio je u utorak da u Srbiji radi oko 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju... Srbija popularna destinacija za nemačke investitore

Direktor Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Frank Aleter (Frank Aletter) izjavio je u utorak da u Srbiji radi oko 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju više od 70.000 ljudi. Interesovanje nemačkih investitora za ulaganje u Srbiju raste, a dobri ekonomski odnosi dve zemlje će se nastaviti i nakon što Angela Merkel napusti kancelarsku dužnost.

„Možemo da primetimo da imamo sve veće upite nemačkih preduzeća koje traže informacije i istražuju tržište u Srbiji, što potvrđuje i Razvojna agencija Srbije i sa njima jako dobru saradnju“, rekao je Aleter za TV Tanjug. On je naveo da će se u naredne dve godine znati šta je realizovano, budući da je toliko vremena potrebno za pokretanje proizvodnje u inostranstvu. Aleter je ocenio da se obim nemačkih investicija u Srbiji udvostručio u poslednjih 10 godina.

Alter je istakao da je Srbija uvođenjem dualnog obrazovanja po nemačkom i austrijskom modelu pre dve godine napravila vrlo važan korak napred. Povodom najavljenog odlaska Angele Merkel u političku penziju Aleter je kazao da su politički odnosi dve zemlje esencijalni, kao i međudržavni ugovori koji olakšavaju trgovinu i privrednu, tako da njen odlazak sa scene neće da poremeti saradnju.

Foto: Tanjug/AP

„Potrebno je da postoje stabilnost i međudržavni ugovori koji omogućavaju slobodnu trgovinu. Iako Merkel neće biti ubuduće na čelu nemačke vlade, postoje važni ugovori na bilateralnom nivou i u političkoj sferi, što je jako bitno nemačkim investitorima. Mi ih stalno obaveštavamo o tome. I dugoročno gledano, tu se ništa neće promeniti“, naveo je Aleter, naglasivši da je važno da se Srbija pozicionirala kao pouzdan partner.

U junu ove godine, kada je govorio povodom 20 godina investiranja Nemačke u Srbiju, Aleter je naveo da su investicije nemačkih preduzeća u prethodih 20 godina iznosile 3,5 milijarde evra. On je tom prilikom ocenio da se nemačka ulaganja mogu meriti kako po finansijskom obimu, tako i po znanju i tehnologijama koje su prenete u Srbiju i da su doprinele, kako razvoju nemačkih kompanija, tako i srpskih partnera.

Foto: Tanjug/AP

Najvažnije privredne grane u koje su Nemci investirali su automobilska industrija, to jest auto-delovi. Što se potencijala za investicije tiče, Aleter je tada rekao da na osnovu tradicije Srbije, interesantna elektrotehnika, kao i tekstilna industrija. Takođe, potencijal za investicije pruža i poljoprivreda. Aleter je izjavio i da će, dok se Srbija bude dalje otvarala međunarodnim partnerima, zanimljiva privredna grana biti nekretnine.

Prema njegovim rečima, nemački privrednici zadovoljni su radnom snagom u Srbiji. On je naveo da su članice komore zadovoljne. „Sprovodimo već više od 10 godina ispitivanje naših preduzeća, u kojem imamo i pitanje – da li bi opet investirali u Srbiju? Zadovoljstvo kompanija Srbijom kao destinacijom za ulaganje je između 90 i 95 odsto“, potvrdio je Aleter.

On je objasnio da se nemačka privreda oslanja snažno na mala i srednja preduzeća. „Ta preduzeća su pretežno porodična ili ih vode ljudi koji u firmama ‘žive’ određene vrednosti, kao što je posebna povezanost sa zaposlenima, određena kultura rada i slično. A u svemu tome važna tema je dualno obrazovanje“, kazao je on i dodao da je važna i izvozna orijentisanost firmi.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je u ponedeljak Beograd gde se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Govoreći o regionu Zapadnog Balkana, ona je navela da „postoji apsolutni geostrateški interes da ove zemlje uključimo u Evropsku uniju“, prenosi Deutshe Welle.

Merkel je zahvalila na saradnji i ohrabrila Srbiju na putu ka pravnoj državi, dodajući da su Nemačka i Srbija blisko povezane, kao i da dve države „imaju posebnu priču kada je reč o ekonomiji“. Ona je navela da zna da je percepcija da proces priključenja EU nekada teče sporo. Merkel je u utorak otputovala u Tiranu, gde će se sastati sa liderima ostalih zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...