Nemačka kancelarka u oproštajnoj poseti Srbiji

„Beograd i Berlin imaju posebnu ekonomsku vezu“

EUSrbijaVesti

13.9.2021 21:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

„Beograd i Berlin imaju posebnu ekonomsku vezu“ „Beograd i Berlin imaju posebnu ekonomsku vezu“
Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, zahvalila je na gostoprimstvu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji ju je dočekao na Aerodromu... „Beograd i Berlin imaju posebnu ekonomsku vezu“

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, zahvalila je na gostoprimstvu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji ju je dočekao na Aerodromu „Nikola Tesla“ oko 16 časova. Ona je istakla da su tokom godina saradnje njih dvoje stvorili otvoren odnos i međusobno poverenje.

„Na tom putu smo postigli dosta rezultata, bez obzira na to što pred Srbijom i celim regionom stoji dug put koji je potrebno da se pređe kako bi se postigao krajnji cilj, članstvo u Evropskoj uniji“, navela je nemačka kancelarka nakon sastanka. Vučić je izrazio ogromno zadovoljstvo i zahvalnost nemačkoj kancelarki što je posetila Beograd.

Predsednik Srbije je istakao da će se ovih dana videti konkretni rezultati procesa evropskog pridruživanja, kada u Srbiju dolazi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen). On naveo je da će zahvalnost Merkelovoj trajati i kada ona ne bude kancelarka, kao i da će se pominjati ono što je uradila. Vučić je poželeo gošći dobrodošlicu na nemačkom jeziku, prenosi Tanjug.

Predsednik Srbije rekao je da je sa kancelarkom Nemačke vodio dosta konkretnih i jasnih razgovora. Prema njegovim rečima, bilo je reči o usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU, o političkim temama, dijalogu Beograda i Prištine i rezultatima Berlinskog procesa. Prema saznanjima na koja se poziva Blic, Merkel i Vučić imaće radnu večeru.

Foto: Tanjug7AP

Vučić je naglasio da danas 72.000 ljudi iz Srbije radi u nemačkim kompanijama, kao i da je Nemačka najveći trgovinski partner Srbije.

„Mi smo tri puta uvećali spoljnotrgovinsku razmenu sa Nemačkom“, rekao je Vučić, dodajući da je važna i podrška Nemačke obrazovanju u Srbiji, pre svega sa uvođenjem dualnog obrazovanja koje će uskoro biti implementirano i na fakultetima.

Kada je reč o Kosovu, Vučić je naveo da se sa Angelom Merkel složio da su mir i kompromis jedino rešenje i put u budućnost, kao i da je bilo reči o vladavini prava na kojoj, kako je rekao, zna da treba još puno da se uradi. Vučić je naveo i da su potpisani sporazumi o memorijalima i odbrani, kao i da će uskoro biti ratifikovani sporazumi iz oblasti kulture i strateškoj saradnji sa nemačkom vladom u vezi sa klimatskim promenama.

Merkel je zahvalila na saradnji i ohrabrila Srbiju na putu ka pravnoj državi, dodajući da su Nemačka i Srbija blisko povezane, kao i da dve države „imaju posebnu priču kada je reč o ekonomiji“. Ona je navela da zna da je percepcija da proces priključenja EU nekada teče sporo, dodavši da države članice Unije moraju imati na umu veliki geostrateški interes za približavanje regiona.

Foto: Tanjug/AP

Na pitanje o eksploataciji litijuma u Srbiji, ona je rekla da je EU zainteresovana za to pitanje, dodavši da „Unija ima dobre standarde održivih ekoloških standarda“. Na pitanje o priznavanju nezavisnosti Kosova, Merkel je rekla da će se neke stvari rešiti na kraju procesa.

„Znamo da i neke države članice EU nisu priznale nezavisnost. Ja sam za pragmatičan pristup, jer to pitanje neće nestati“, izjavila je Merkel, dodavši da se ne može govoriti o tome dok se proces ne završi. Vučić je dodao da ne želi ponižavajuće rešenje, kao i da smo „svesni da nećemo postati članica EU dok to pitanje ne rešimo“.

Nemačka kancelarka će prespavati u Beogradu, a sutra će otputovati u Tiranu gde će se sastati sa liderima zemalja Zapadnog Balkana. Angela Merkel je u oproštajnoj poseti regionu, budući da je odlućila da se ne kandiduje za još jedan kancelarski mandat nakon parlamentarnih izbora 26. septembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...